Hopp til hovedinnholdet

Er 16 år kan jeg få noe støtte fra NAV?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er 16 år og har flyttet hjemmefra med samtykke fra min mor (alenemor). Går VGS førsteåret på restaurant og matfag, det eneste jeg har i måneden er 3500 som jeg mottar fra min mor som hun mottar fra pappa og staten, dobbel barnetrygd fordi hun er alenemor. Sitter igjen med 600kr i måneden til bensin og mat, 2000kr i husleie(billig), 700kr regulering, 200kr telefon, så jeg sitter da igjen med 600kr. Fikk ikke grunnstipend fordi mamma tjener såpass godt, men jeg får IKKE noe ekstra i det hele tatt, så det var litt dumt. Søkt om bortebostipend men har ikke fått svar eller noe. Lurte på om det var en annen mulighet jeg kunne søke penger fra NAV eller lignende? Beklager for rotete tekst men jeg er utrolig stressa og har hjerterytme på 150 fordi jeg er utrolig bekymret for min fremtid. Har ingen mulighet til å flytte hjem igjen fordi jeg og mamma har visse uenigheter og orker ikke å være med hun, og pappa er ute av bildet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Når du er under 18 år og går på vgs, er det Lånekassen som du kan søke økonomisk støtte fra.  Det er dine foreldre/foresatte som har forsørgingsplikt for deg når du går i videregående utdanning, uavhengig om du bor sammen med dem eller for deg selv.  Det vil si at de sørge for at du har penger til klær, mat, tak over hodet og så videre.

Kanskje du bør vurdere å skaffe deg en liten deltidsjobb ved siden av skolen?  Det er mange studenter som må ha dette, for å kunne klare seg økonomisk.  Sjekk ut vår nettsider for mer tips om dette.

Ønsker deg en fin dag videre og lykke til :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand