Hopp til hovedinnholdet

Er det forskjellige melløm fosterbarn og adoptivbarn?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei er det forskjellige melløm fosterbarn og adoptivbarn? håper av dere å forklar til meg med bøkmål språk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Det er forskjell på  adoptivbarn og  fosterbarn. Juridisk sett er det viktig forskjell på om en er adoptivbarn eller fosterbarn. Ved adopsjon får adoptivbarn og deres etterkommere samme rettsstilling som biologisk fødte barn. Det vil si at adoptivforeldrene på samme måte har foreldreansvar for barnet, de skal forsørge barnet og gi det omsorg. Adoptivbarnet har arverett etter sine adoptivforeldre og rett til deres etternavn. Når et barn blir adoptert, brytes båndet til den biologiske familien. Det betyr for eksempel at den adopterte ikke lengre har arverett etter de biologiske foreldrene. Som regel betyr det også at samvær/kontakt mellom den adopterte og biologiske foreldre og slekt opphører. Den som er adoptert, har etter fylte 18 år, rett til å få opplyst fra myndighetene hvem de biologiske foreldrene er. Foreldrene har ikke rett til å få opplysninger om eller kontakt med sitt biologiske barn.

 

Når et barn blir plassert i fosterhjem, skjer det enten ved at foreldrene samtykker til plassering eller på tvang. Det blir skrevet en sak som blir behandlet i Fylkesnemnda. Det kan være ulike grunner til at barn blir flyttet i fosterhjem.  Grunnlaget for plassering i fosterhjem skal alltid være hensynet til barnets beste. Foreldrene har fortsatt foreldreansvaret for barnet, men barnevernet har overtatt omsorgen for barnet. Båndet til foreldrene og den biologiske familie er ikke er brutt og det skal være samvær mellom barnet og foreldrene, med mindre samvær ikke ville være til barnets beste. Barnet beholder sin rett til arv etter den biologiske familien og retten til foreldrenes navn. I noen tilfeller kan barnet få fosterfamiliens navn. Det kan skje at et fosterbarn blir adoptert av sine fosterforeldre. Da får barnet samme rettsstilling som et biologisk født barn.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er adopsjon?

Gutt (colourbox.com)

Målet med adopsjon er først og fremst å gi et godt og varig hjem til barn og ungdom som de biologiske foreldrene ikke kan ta hånd om.

Les mer

Fosterbarn

ander, illustrasjonsfoto (colourbox.com)

Anders husker godt kvelden da barnevernet tok affære. Han husket detaljer som egentlig burde gått i glemmeboka for lengst. Og fortvilelsen. Ikke at det endte slik, men at det ble sånn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand