Hopp til hovedinnholdet

Tror selv at han er psykopat.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Tror jeg er psykopat, jeg har aldri hatt medfølelse for noen, og blitt nærmest glad/ikke bryr meg om noen har det vondt og jeg nyter å ha problemer/ noe å være sint for. Og helt siden jeg kan huske så har jeg også hatt lyst på krig og uro i verden. Jeg er også slem mot kjæledyret mitt et par ganger og nyter det også på en måte og tenker bare på meg selv. Og jeg har store sinneproblemer og jeg klarer heller ikke og kontrollere de, men det bryr meg egentlig ikke. Noen råd til å bli normal foruten og snakke med fagfolk (selv om det sikkert blir eneste løsning)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Psykopater, eller sosiopater (begrepene brukes litt om hverandre), er mennesker som kjennetegnes ved at de har mangel på ansvarsfølelse, mangel på realistiske og langsiktige målsetninger, er impulsive, bedriver patologisk lyving, er bedragerske og manipulative, mangler samvittighets- og skyldfølelse, har atferdsproblemer allerede fra tidlig alder, har liten evne til å ta ansvar for egne handlinger, har mange kortvarige relasjoner til andre mennesker, har liten følelsesmessige innlevelse i andre mennesker/mangel på empati, utnytter andre, har dårlig kontroll over egen atferd, utviser promiskuøs seksuell adferd, holder på med ungdomskriminalitet, har hyppig tilbakefall ved forsøk på endring, er involvert i utstrakt og mangfoldig kriminell atferd, har overfladisk sjarme, preges av grandiositet og storhetstanker, har stort behov for stimuli og lite toleranse for kjedsomhet, samt har et overfladisk følelsesliv. De fleste av oss vil oppleve å kjenne oss igjen i ett eller flere av personlighetstrekkene på denne listen. Noen vil kjenne seg igjen i flere enn andre. Det betyr imidlertid ikke at du er psykopat dersom du føler at enkelte av trekkene passer på deg selv. Psykopater har så godt som alle disse trekkene samtidig, og vil i liten grad bry seg om at de er som de er.

Du skriver her at du selv er sikker på at du er psykopat. Jeg synes ikke du skal bekymre deg for at du er en psykopat. For det første er forekomsten av psykopater i verden er på ca. 1 % av befolkningen, noe som betyr at de er veldig sjeldne. For det andre så ville nok ikke psykopater selv vært redd for at de hadde denne lidelsen eller vært interessert i å oppsøke hjelp. Nettopp det at du faktisk bryr deg om og er opptatt av hvordan du fungerer, taler for at du ikke er psykopat. At du ønsker hjelp for det du sliter med og at forekomsten av psykopati er så sjelden sier meg at det er svært lite sannsynlig at du er en psykopat.

Men jeg håper at du kan snakke med noen om det du sliter med av tanker/ønsker om krig og dine sinneproblemer. Jeg anbefaler deg å snakke med fastlegen din og/eller med helsesøster på skolen der du går. Legen/helsesøster og du vil sammen finne ut av om du sliter med noe og hva du sliter med. De vil også kunne henvise deg videre til utredning og behandling hos en psykolog. Hvem som er fastlegen din finner du ut på denne linken www.helfo.no. Siden du er over 16 år kan du selv kontakte legen din og det er gratis for deg med timer hos legen og psykolog fram til du blir 18 år.

Jeg håper at du snakker med noen om det du sliter med! Vis gjerne legen din/helsesøster det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på. Lykke til!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand