Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg si hvor jeg vil bo etter at foreldrene mine flytter fra hverandre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år og bor 100% hos moren min. Mamma sier at hun ikke stoler på pappa og dermed får jeg ikke bo hos han. jeg har lyst til å bo 50% hos mamma og 50% hos pappa. Det jeg lurer på er om hun har rett til å ikke la meg bo hos pappa? jeg lurer også på om jeg selv kan bestemme om jeg vil bo der? Pappa har en advokat som har sagt til mamma at jeg skal bo der annen hver helg og om at ett år skal jeg bo der 50%. Det er akkuratt det jeg ønsker også. Men mamma sier at hun skal prøve alt hun kan for å ugå det. jeg vil bo hos faren min også, har jeg rett til å bestemme det når jeg er 14 åt? Hilsen gutt 14 år

Besvart 27.11.2018 09:11
 

Svar
Hei

Jeg kan godt forstå at du gjerne vil vite hvilke muligheter som finnes, og om det du selv ønsker kan ha noe å si. Det er ikke en lett situasjon å være i, når mor og far ikke klarer å bli enige om hva som er best for deg. 

Barneloven sier at etter hvert som et barn blir eldre, skal det få uttale seg om hva det ønsker i slike situasjoner som du har beskrevet i spørsmålet ditt. Fra du er 12 år gammel, skal det du sier tillegges stor vekt. Dette betyr at de må høre med deg hva du ønsker, og de må ta hensyn til dette. 

Hvis foreldrene dine ikke klarer å bli enige om hvor du skal bo, må saken avgjøres av en domstol. Da skal dommeren snakke med deg og høre med deg hva du selv ønsker, før retten avgjør hvor du skal bo. Dommeren skal da legge stor vekt på hva du selv mener.

Du kan lese mer om dette i artikkelen som jeg har lagt med i svaret mitt til deg. Der finner du også henvisninger til bestemmelsene i barneloven som gjelder din situasjon. 

Hvis moren din ikke klarer å stole på faren din, vil jeg anbefale at de tar kontakt med familievernkontoret. Dette er et gratis tilbud som finnes i kommunene. Familievernkontoret har lang erfaring og god kompetanse i å hjelpe familier i konflikt. Der kan de hjelpe foreldrene dine å få tillit til hverandre slik at din mor vil kunne føle at det er trygt for deg å være hos faren din og at hun kan stole på at du får den omsorgen som du har behov for, for at du skal ha det bra.

Til familievernkontoret kan foreldrene dine få komme hver for seg, eller sammen. Du kan også selv ta kontakt med familievernkontoret og be om hjelp fra dem til å snakke med foreldrene dine. 

Jeg håper at du har fått svar på det du lurer på og ønsker deg lykke til!


Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand