Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for venninnen min som ikke har det bra hjemme?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har spurt samme spørsmål før, men jeg fikk ikke tatt vare på koden som jeg fikk tildelt. Vel, jeg går rett på sak igjen; jeg har begynt på videregående. Jeg har blitt kjent med ei herlig jente i klassen som er kjempesnill og til vanlig glad. Hun er 16 år og er som vanlig akkurat som de andre jentene i klassen vår. Hun og jeg går som regel mye sammen rundt, og i løpet av den korte tiden jeg har gått på skole med henne, så har jeg funnet ut at hun egentlig ikke har det så bra som hun ser ut til. Jeg har vært hjemme hos henne, og har funnet ut hvorfor hun smiler og aldri går sammens med noen andre enn meg. Det de gjør hjemme hos henne er å skrike til henne, si at hun ikke gjør ting ordentlig, og at hvis hun ikke gjør som de sier til henne, så må hun på rommet. Det er spesielt stefaren hennes som holder på sånn, og han skryter sånn av at han kan alle norges regler og sånn. Jeg bare lurer på en ting; er det ikke sånn at det er forbudt å tvinge noen til noe de ikke vil, blandt annet å bli tvunget inn på rommet og bli holdt når hun først har gått inn på rommet? Han samboeren til hennes mor holder henne fast og skriker til henne, hun prøver å slippe løs, men han gjør det ikke før hun har vært vettskremt i noen minutter. Ganske ofte sier hun det at "joda, jeg er glad i deg og" til han, når han sier det til henne. Jeg bare lurer; virker det ikke som om han tvinger henne til å si det?? Vel.. Over til skolen igjen; etter det som skjedde den gangen, så har hun, når vi har vært heelt alene og det har vært liten sannsynlighet for forstyrrelser, grått inntil meg og sagt at hun ikke vet hva hun duger til. Jeg har sagt at hun er flink med barna i barnehagen hun er i praksis,(siden en av de som jobber hvor hun er i praksis har sagt det til meg), at hun er flink til å stille opp for meg når jeg er lei meg(siden jeg for noen måneder siden mistet flere i familien begrunnet sykdommer) og at hun er flink til å gjøre lekser hun får. Jeg har så lyst til å hjelpe henne på noen måte, men jeg vet ikke hvordan jeg kan gjøre det. Er det noe som jeg kanskje kan gjøre for henne, unntatt å si til helsesøster og barnevernet, siden hun ikke liker noen av dem? Det haster, jeg er livredd for at hun skal gjøre noe veldig dumt, siden hun i det siste plutselig har vært så lykkelig! Takk på forhånd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Venninnen din er heldig som er en så god venn i deg. Det er ikke så mange andre ting enn å være en god venn du kan gjøre hvis du ikke kan si i fra til voksne som faktisk kan gjøre noe med det. Kan det gå an å si det til læreren? Er du virkelig bekymret må du kanskje vuedere å si det til helsesøster eller barnevern selv om hun blir sint.

 

Vil du ikke det er det du kan gjøre er å være der for henne støtte henne, høre på henne. Dersom hun ombestemmer seg og vil ta kontakt med helsesøster eller barnevern kan du tilby henne å være med henne.

 

Fortsett med det du allerede gjør , vær en god venn.

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand