Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan et menneske leve uten mat og drikke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hallo jeg og noen venner har hatt en lang diskusjon om hvor mange ganger man skal spise dagelig, hvor lenge man kan overleve uten vann og hvor lenge man kan overleve uten mat etc. Så jeg har noen spørsmål til dere som jeg kunne tenkt meg å få et svar til.. # Hvor lenge kan et menneske leve uten mat? # Hvor lenge kan et menneske leve uten drikke? # Hvor lenge kan et menneske leve uten mat og drikke? 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmålene!

 

 

1. Hvor lenge kan et menneske leve uten mat?

Et menneske kan leve ganske lenge uten mat, så fremt man tilfører kroppen tilstrekkelig med væske. Hvor lenge vil avhenge av faktorer som blant annet hvor store energireserver kroppen har i utgangspunktet og hvor mye fysisk aktivitet man er i. Så lenge man har tilgang på vann er det mulig for friske voksne å leve 2-3 uker uten mat,.

 

Ved absolutt sult vil kroppen senke forbrenningen og bruke av kroppens energilagre. I en tidlig fase av sult (f.eks. i løpet av natten) vil en liten reduksjon i blodsukkerkonsentrasjonen (og hormonet insulin) føre til at man bruker av leverens energilagre, samt fettsyrer fra fettvev for å tilføre kroppen energi. Leverens energilagre vil være oppbrukte etter omtrent et døgn. Muskelproteiner vil bli brutt ned for å produsere glukose (sukker) som hjernen bruker som energikilde. De første 2-3 dagene av absolutt sult vil en betydelig mengde muskelproteiner raskt brytes ned for å sikre kroppens energibehov. Etterhvert vil kroppen tilvennes sulttilstanden slik at den i større grad tærer på kroppens fettlagre og i mindre grad på  muskelproteinene. Kroppens forbrenning vil også bli lavere enn normalt. Ved langvarig sult vil kroppens respirasjonsmuskler (pustemuskler) til slutt svikte og dette medfører død.

 

Personer som over en viss tid ikke har inntatt mat (eller energiholdig drikke) er i stor risiko for å utvikle noe som kalles reernæringssyndrom ved reintroduksjon av mat. Ved reintroduksjon av mat er det derfor helt essensielt at mattilførsel skjer i samråd med helsepersonell.

 

2. Hvor lenge kan et menneske leve uten drikke?

Kroppen består av mellom 50 og 75 % vann og tilførsel av vann er helt nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Et menneske kan kun leve få døgn uten vann avhengig av blant annet faktorer som blant annet temperatur og aktivitetsnivå m.m.

 

3. Hvor lenge kan et menneske leve uten mat og drikke?

Uten hverken mat eller drikke vil det være behovet for væske som avgjør hvor lenge man kan leve, det vil altså si at man kun kan leve noen få døgn uten uten mat og drikke.

 

Det er verdt å tilføye at det er store individuelle forskjeller i hvor lenge man kan leve uten mat og/eller drikke, og at selv kortvarig sult (noen dager) kan være skadelig for kroppen. Uttesting av sult frarådes selvfølgelig på det sterkeste da dette kan få alvorlige følger. Håper dette ga dere svar på det dere lurte på!:)


 

Vennlig hilsen

 

ung.no's kliniske ernæringsfysiolog

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand