Hopp til hovedinnholdet

Jente føler seg tiltrukket av jenter, er hun bifil?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente som i det siste har følt meg tiltrukket av andre jenter i tillegg til gutter. Er jeg bifil? Isåfall hvordan skal jeg si det til foreldrene mine og vennene mine?

 

Svar
Hei


Å utforske sin seksualitet er en del av det å finne sin identitet. Hvem er jeg som seksuell person? Hva liker jeg seksuelt? Hvem forelsker jeg meg i? Hvem tenner jeg på? Hvem har jeg fantasier om? Hvis svaret blir at du er like tiltrukket av både jenter og gutter, er du kanskje bifil.

 

Likevel er ikke identitet eller seksualiteten nødvendigvis noe statisk. Med det menes at den kan endre seg over tid. Om du foretrekker jenter nå, trenger ikke det nødvendigvis å vare livet ut. 

 

Den eneste som kan si noe om hva du er, er deg selv. De erfaringene du gjør deg i møte med andre mennesker, er med på å forme identiteten din. Det finnes ingen fasit. Om du er hetero eller bi, begge deler er like bra! Vi er jo først og fremst mennesker, "filene" er jo bare merkelapper som sier noe om hvilke kjønn vi foretrekker. Utforsk verden og følelser for begge kjønn. Etterhvert som du får mere livserfaring, vil du finne ut av hva som er riktig for akkurat  deg.

 

Kjenn på magefølelsen, ta deg tid. Dette er ikke noe å stresse med. Ingen har krav på å vite hva du er!

 

Hvis du likevel erfarer at du er bifil, er det mange måter å si det til venner og familie på. Heller ikke her er det noen fasit. Noen sender brev, andre forteller det over telefonen, atter andre tar det i en samtale. Det som er fordelen med og møtes, ansikt til ansikt, er at det kan åpne opp for å snakke mer. Det kan gi rom for en avklaring som kan være god for alle.

 

Stå fram prosessen er ofte trinnvis. Med det menes at du først kan fortelle det til noen som du stoler hundre prosent på. Det kan være godt å ha noen som støtter, dersom ting blir vanskelig. Det kan på forhånd være lurt å snakke med noen som har kunnskap om emnet, f.eks en helsesøster eller en annen helsearbeider. Etterhvert kan du fortelle det til andre som kanskje ikke står deg så nære. Når du vil fortelle det til familien, kommer litt an på hvilket forhold du har til dem. 

 

Hvis du trenger konkrete tips om hvordan komme ut av skapet, kan du ringe ungdomstelefonen på 810 00 277. Her svarer ungdom som selv har erfaring på området.

 

Uansett, å stå fram er din prosess og din avgjørelse. Vent til du er klar og rimelig sikker i din sak. Du er sjefen!

 

Ønsker deg lykke til!

 

Hilsen Ingun,

 

helsesøster 

 

helsestasjon for LHBT -ungdom

 

Oslo

 

lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand