Hopp til hovedinnholdet

Min far nekter å betale bidrag til meg, kan NAV hjelpe?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 18 år og går på videregående skole. En dag fikk jeg brev fra NAV om at jeg hadde krav på bidrag etter jeg har fylt 18. Faren min er narkoman og nektet å betalte, så jeg søkte via NAV og de godkjente søknaden min hvor jeg utdypet problemet angående min far. NAV sendte meg videre brev om at jeg skulle få 1040kr i mnd i ett år frem til jeg fyller 19 år. Da jeg skulle få første utbetaling fikk jeg ikke noe penger inn på kontoen. så jeg ringte NAV og spurte om hvorfor jeg ikke hadde fått de inn på konto. Jeg fikk bare svaret at han ikke har betalt og at de ikke forskuddsbetaler så det er ikke noe mulighet at jeg får de pengene jeg har krav på med mindre han betaler, noe som aldri kommer til å skje. Dett synes jeg er litt rart siden jeg har fått et brev om at jeg har krav på disse pengene, og jeg har ingen fast jobb eller inntekt. Så jeg lurer på hva jeg har krav på og om det er noen mulighet å få utbetalt disse pengene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål!

 

Når NAV har fastsatt bidrag som din far skal betale til deg, så starter prosessen med å kreve inn disse pengene. Det er riktig som du sier at NAV ikke forskuddsutbetaler bidrag til barn over 18 år. NAV Innkreving har sine rutiner for hvordan pengene skal kreves inn. Din far vil først få regning fra NAV. Betaler han ikke den, vil han få nye regninger med purregebyr. Hvis han etter tre måneder fortsatt ikke har innbetalt bidrag, så vil NAV undersøke om det er mulig å legge inn trekk i lønn fra arbeidsgiver, eller for eksempel trekk i stønader han får fra NAV.

 

Hvis NAV ikke kan legge inn trekk i lønn eller stønader fra NAV, så vil vi sette i gang ytterligere tiltak for å kreve inn barnebidraget. Det kan være blant annet å ta pant i fast eiendom, kreve inn eventuell skatt din far har til gode, og ta pant i ting som kan være verdifulle. Les mer om dette her.

 

Som du leser, så kan dette altså ta tid. Din far vil opparbeide seg mer og mer gjeld til deg hvis han ikke betaler, som NAV vil forsøke å kreve inn fortløpende. Du har krav på pengene fra din far, men NAV kan ikke forskuddsutbetale pengene til deg.

 

Du skriver at du ikke har fast jobb eller inntekt. Så lenge du går på videregående skole, så har dine foreldre fortsatt forsørgingsplikt for deg. Det vil si at din mor og din far skal være med på å sørge for at du har klær, mat, medisiner og så videre. Har du tenkt på muligheten for å søke på en deltidsjobb ved siden av skolen? Da vil du kunne tjene litt ekstra penger, som vil komme godt med.

 

Vi håper at du har fått svar på det du lurte på! Du kan også ringe oss på tlf: 55 55 33 33, dersom du lurer på noe mer.

 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand