Hopp til hovedinnholdet

Samboeren til mamma truer med å kaste meg ut.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Den 28 februar fyller jeg 18 år. Jeg er forsatt videregående student og går i andreklasse. Jeg bor hjemme hos moren min og sammenboreren hennes. Han truer med å kaste meg ut som 18 åring og hvis jeg skal bo hjemme må jeg betale for det. Helt siden pappaen min døde så har moren min aldri behandlet meg bra. Hun setter henne selv foran meg som sier seg selv at hun hører på mannen hennes. Hun har flere ganger villet kaste meg ut, men jeg bruker videregående som unnskyldning. Jeg har verken jobb eller noe. Og han mannen tror at alle barn som fyller 18 år er ikke foreldrenes ansvar lenger. Jeg snakker aldri med han og det er som han ikke er her for meg. Hva skal jeg gjøre hvis de sier at jeg må betale penger for å bo hjemme. Jeg har jo ikke økonomisk støtte til meg selv og har heller ingen andre rundt meg. Det eneste jeg bryr meg om er utdanningen min. HJELP MEG!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente, snart 18 år.

 

Du sier at du går på videregående skole i andre klasse. Det vil si at du har et år igjen av skolen, eller «lærlingetid». Det er slik at så lenge du går på skole, selv om du er blitt 18 år så kan du søke foreldre om bidrag fram til du er ferdig på skolen. Så om du flytter ut så skal du kunne få bidrag fra begge dine foreldre. Du sier at din far er død, dvs. at du da får barnepensjon istedenfor bidrag.

 

Du kan også få stipend, event. lån i Lånekassa for utdanning. Dette kan du snakke med rådgiveren på skolen din om. Jeg vet ikke om grunnen til at din stefar vil kaste deg ut når du blir 18 år, men det høres ut som om dere burde kunne finne en måte å løse dette på, slik at du kan bo hjemme etter fylte 18 år.

 

Mitt forslag er at du snakker med sosiallærer eller  helsesøster på skolen og spør om en av dem kan hjelpe deg. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116111 (gratistelefon) for barn og unge under 18 år. Kanskje kan du få noen gode råd der.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand