Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mye problemer hjemme. Er det noen muligheter for hvordan jeg kan bo alene uten å dra barnevernet inn i det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg har tidligere hatt masse problemer i livet og jeg har det ikke så veldig bra nå heller. Ved å bo hjemme føler jeg at jeg aldri kommer til å komme over mine tidligere problemer. Foreldrene mine bruker ofte mine "problemer" som argumenter for hvorfor jeg ikke får lov til å f.eks. dra på utvekslingsår på VGS. Når jeg er hjemme føler jeg at jeg må passe på hva jeg sier og gjør slik at foreldrene mine ikke skal begynne å kjefte på meg. Jeg har veldig lyst å bo for meg selv slik at jeg kan komme over mine tidligere tabber og komme meg videre med livet. Er det noen muligheter for hvordan jeg kan bo alene uten å dra barnevernet inn i det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en del problemer som lager det vanskelig for deg hjemme og i forholdet til foreldrene dine. Jeg vet ikke hva slags problemer dette faktisk er, men uansett skjønner jeg at du ikke ønsker å ha det slik hjemme at problemene dine blir brukt som argumenter på hvorfor du ikke kan få gjøre ting. Alle mennesker fortjener å få nye sjanser og bli sett på med "friske" øyne. Uansett hva det er som har skjedd er det viktig å føle at man får støtte av sine nærmeste til å utvikle seg og komme videre.

Du sier at du tenker at å flytte vil være en måte å komme videre i livet på. Men det er ganske tidlig å flytte for seg selv når man er 15 år gammel. Det er mange ting som kanskje kan virke forlokkende og avslappende ved å bo alene, men det kan bli veldig vanskelig også. For eksempel kan man føle seg veldig ensom, man kan få dårlig råd og man kan komme opp i problemer man trenger hjelp av voksne for å løse. Med mindre du opplever omsorgssvikt, vold eller annen form for mishandling hjemme og MÅ flytte ut, syns jeg du først og fremst skal prøve å få snakket ordentlig med foreldrene dine om hvordan du opplever å bo hjemme og hva du trenger for å få det bedre.

Når man skal snakke med foreldre om sånne temaer som du tar opp her, er det viktig å ha god tid og å ikke snakke sammen når man i utgangspunktet er sinte på hverandre. Finn en tid dere har det fint sammen. Si at du vil prate om dette fordi det er viktig for deg å få det bedre hjemme og at du opplever at foreldrene dine bruker problemene dine til å bremse deg istedenfor å støtte deg.

Det er også viktig å tenke over måten du vil si tingene på. Det er om å gjøre å ikke anklage den andre. Isteden burde du si hvordan du føler deg når du hører dem si at problemene dine gjør at de ikke vil sende deg på utveksling for eksempel. Og på samme tid sin hvordan du har det for tiden, hva du gjerne vil endre på og hva du trenger av foreldrene dine for å få det bedre hjemme. Det beste er å si hvordan man selv opplever situasjonen. Og det er lurt å si hvordan man kunne tenke seg at det skulle vært annerledes. Så før du snakker med foreldrene dine kan du prøve å forberede noen ønsker til dem så de vet hva du trenger og hva du vil. Dette er litt vanskelig men jeg tipper at desetter stor pris på at du tar initiativet til å si ifra om at du ønsker forandringer, og at du gjør dette fordi du vil ha det bedre.

Hvis det allikevel er slik at du vil flytte, kan du lese om hvilke muligheter du har her og her. Det er selvsagt mulig å flytte for seg selv uten å blande inn barnevernet men det er ikke vanlig å flytte i en alder av 15 år med mindre det er svært spesielle grunner til det. Husk at selv om du flytter kan det være verdt litt arbeid for å få et godt forhold til foreldrene dine. De skal være foreldrene dine uansett hvor du bor!

Jeg legger også ved noen andre artikler som handler om å flytte for seg selv, så kan du lese litt mer. Uansett hva du velger ønsker jeg deg lykke til. Jeg håper du får det bedre med foreldrene dine og med deg selv.


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte!

Flytte (colourbox.com)

Har du svak økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen til å skaffe deg bolig. Kan DU få støtte? Les mer om hvem som er støtteberettighet her.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra