Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Kan vi få banklån til kjøp av bolig når jeg er student og samboeren min skal i militæret?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Kjære ung.no! Jeg er en jente på snart en og tyve år, og samboeren min og jeg har den siste tiden begynt å tenke på dette med å kjøpe oss bolig. Jeg er student, så har ikke så voldsomt mye å bidra med økonomisk for øyeblikket, men samboeren min er straks ferdigutdannet elektriker, og kommer til å tjene rundt 400.000 kr i året. Problemet oppstår når fantasien vår går ut på at vi skal kunne kjøpe oss et hus som jeg kan bo i mens han er i militæret (for ikke å nevne at han selvfølgelig skal bo der når han kommer hjem). Er det mulig å ta opp lån i banken til tross for at han kommer til å være i militæret det første året? Jeg betaler jo selvfølgelig avdrag jeg også, men jeg er litt usikker på om banken hadde gitt oss lån i og med at han reiser i millitæret allerede i juni til neste år. Setter stor pris på svar, på forhånd takk! :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er to hovedområder en bank vurderer når de får en søknad om boliglån:

1) Betjeningsevne
2) Sikkerheten for lånet

1) Lånsøkere må kunne dokumentere at man klarer å betale utgiftene (renter og avdrag) på boliglånet ved siden av å dekke fellesutgiftene (kommunale avgifter, forsikring, strøm vedlikehold m.m.) i boligen, utgifter til å leve for, evt. bilutgifter og evt. andre låneutgifter framover i tid. Hvis betjeningsevnen deres er avhengig av samboeren din sin jobbinntekt, oppstår det et problem hvis inntekten hans reduseres betydelig når han kommmer i militæret. Jeg antar at banken vil tenke at dere er i en midlertidig inntektssituasjon til samboeren din er ferdig i militæret og du er ferdig med dine studier og at dere derfor er henvist til leiemarkedet inntil fremtidig inntekt er mer stabil og forutsigbar.

2) Finanstilsynet pålegger bankene å ikke låne ut mer enn 85% av kjøpesummen ved kjøp av bolig. Dette betyr at dere må ha spart opp eller skaffet egenkapital på annen måte tilsvarende 15% av kjøpesummen. Koster huset dere ønsker å kjøp kr 2 mill, må dere altså ha en egenkapital på kr 300.000,-. Den nye regjeringen har lovet å myke opp disse reglene, men hvis dere ikke har familier som kan hjelpe dere med egenkapital, må dere nok regne med å spare opp en del av kjøpesummen.

Ta gjerne kontakt med banken deres og få råd om hvordan og hvor mye dere må spare, før de kan tilby dere boliglån.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig