Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan det være mulig for meg å flytte ut uten penger? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år (18 i februar) som gjerne vil flytte hjemmefra. I 2011 flyttet jeg til Thailand med foreldrene mine fordi de slet økonomisk. I 2012 ville jeg ikke bo der mer fordi jeg ikke trivdes, så jeg flyttet til søstra mi (som er litt over 20) og samboeren hennes som bodde i en bitteliten leilighet. Der sov jeg i stua i et halvt år. Deretter flyttet vi til en tomannsbolig. Der bodde jeg i ett år helt til jeg ble lei av landet og flyttet til tanta mi. Jeg har ingen inntekt. Nå kan jeg si at jeg er ganske lei av å ikke høre til noe sted. Kunne jeg velge, ville jeg selvfølgelig bodd med foreldrene mine hvis de hadde bodd i Norge. Jeg føler at jeg er selvstendig og jeg vil flytte ut. Helst til Oslo. Jeg har ikke bodd i Oslo de to siste årene, så jeg er redd for at jeg ikke får søkt på Ungbo. Jeg får bortebostipend. Hvordan kan det være mulig for meg å flytte ut? Hvordan kan jeg gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for spørsmål!

Det høres ut som om du har flyttet mye frem og tilbake, og jeg skjønner godt at du har lyst til å høre til et sted nå.

Jeg vet imidlertid ikke om jeg kan svare deg godt på hvordan du skal få til å flytte ut. Jeg går ut i fra at det hovedsaklig er økonomien som setter en stopper for denne drømmen, ettersom du er redd du ikke får søkt på ungbo.

For å få et mest mulig riktig svar angående det, anbefaler jeg deg at du tar kontakt med Oslo kommune direkte. Du finner kontaktinformasjon her.

Man er dessverre avhengig av å få inn en del penger hvis man skal flytte for seg selv, for det er dyrt å bo alene - og spesielt i de store byene. Jeg vet ikke hvilke muligheter du har sjekket opp allerede, men er det sånn at du jobber noe ved siden skolen? Kan du eventuelt prøve å skaffe deg en deltidsjobb noen kvelder i uka og annenhver helg for eksempel? I og med at du er 17 år gammel er det mange steder du kan få deg jobb.

Et alternativ er jo kanskje også å sjekke opp mulighetene for å bo sammen med noen andre på din alder i et kollektiv. Det er ofte mye billigere enn å bo på hybel eller i en leilighet. Jeg legger ved en artikkel om å bo i kollektiv under svaret. 

Når du blir 18 år kan du også se på mulighetene for å søke om bostøtte. Les mer om dette her.

Jeg vet ikke om dette svaret hjalp deg noe, men jeg legger også ved noen artikler jeg tror kan være nyttig for deg. Jeg ønsker deg lykke til, og spør gjerne igjen hvis du lurer på noe mer!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte!

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du svak økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen til å skaffe deg bolig. Kan DU få støtte? Les mer om hvem som er støtteberettighet her.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra