Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve penger fordi han mener jeg ikke har vasket godt nok?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg flyttet nylig ut ifra min gamle leilighet. Denne leiligheten hadde mugg, det kom kloakklukt fra badet som spredte seg i hele leiligheten.mugget oppsto en uke etter at jeg flyttet inn. Da jeg flyttet ut, var de ikke fornøyd med vasken, så "vaktmester" i området måtte ta en ettervask etter meg. i tillegg hadde jeg en oppvaskmaskin,vaskemaskin og ett kjøleskap stående igjen som min ex hadde lånt meg, som jeg avtalte med "vaktmester" og min ex t han skulle hente senere på dagen.så huseier gikk over vasken etter jeg dro. nå krever huseier og "vaktmester" 5000kroner som de vil at jeg skal levere i handa til vaktmester. dette synes jeg er veldig useriøst for en ettervask? i tillegg har han tatt min ex sine ting i "pant" som han så fint sier, visst jeg ikke betaler.dessuten driver han med utpressing ved å si at visst jeg ikke betaler,kontakter han nye huseieren min og forteller om saken.vaktmester har også stjålet oppvaskmaskinen,påstår at den ikke var der. har de noen rett til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En utleier har krav på at leiligheten blir vasket etter utflytting. Og om leiligheten faktisk ikke er godt nok vasket etter at man har flyttet ut har utleier krav på å få dekket nødvendige utgifter til ny rengjøring dekket. Leieboer har ikke rett til å komme tilbake å vaske på nytt. Men, det som er viktig i disse situasjonene er at utleieren må dokumentere både at det er dårlig vasket, og han må i tillegg dokumentere at beløpet han krever er nødvendig. Nå vet ikke jeg hvor stor leilighet du har leid, og om det var nødvendig å vaske etter deg og eventuelt hvor grundig, men kr 5000,- er ganske mye for utvask, så det høres ut som om det er lurt av deg å be om mer dokumentasjon fra din tidligere utleier. Om utleier ikke klarer å dokumentere dette vil jeg anbefale deg å avvise kravet.

Utleieren din har heller ikke lov til å nekte deg å hente tingene dine.

Om du ikke raskt får ut tingene dine vil jeg anbefale deg å søke juridisk bistand for å få hjelp i denne saken. Det vil du få eksempelvis hos Leieboerforeningen eller Juss-Buss.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett