Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine sjekke telefonen min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei. jente 13. jeg lurer på om foreldrene mine har rett til å sjekke telefonen min, at de kan se hva jeg har skrevet og private ting eller har jeg rettigheter som sier at jeg får lov å ha privart liv og jeg får bestemme om jeg vil at de skal få se på telefoen min eller ikke? Og kan foreldrene mine gi krav på å få vite passordene min på forskjelige nettsider?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Barn har rett på privatliv. Det står i barnekonvensjonen artikkel 16. Det betyr for eksempel at foreldre ikke uten videre kan lese tekstmeldingene til barna sine eller sjekke loggen på mobilen.

Jo eldre barnet er, jo mer er det som skal til for at foreldre kan sjekke facebook profil eller andre private ting.

Samtidig har foreldre et ansvar for å ta vare på barna sine, og de skal følge med på at barna har det bra. Foreldre kan ikke sjekke barnas mobil og facebook for å stille sin egen nysgjerrighet. Det er først når foreldre har grunn til å være bekymret at de kan gjøre dette. Foreldrene dine må ha en god grunn til å tro at du kan bli utsatt for noe som er skadelig for deg. For eksempel at du er sammen med folk som driver med noe ulovlig, slik som stoff.

Vi anbefaler deg å ta en ordentlig prat med foreldrene dine. Fortell dem hva det gjør med deg at de ikke stoler på deg. Forsøk å sette ord på tanker og følelser. Se også artikkelen nedenfor om hvordan man snakker med "vanskelige foreldre".

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine