Hei,
Leieren har plikt til å gi utleieren adgang til husrommet hvis utleieren vil forta tilsyn, gjennomføre pliktig vedlikehold, foreta lovlige forandringer eller andre arbeider som må utføres for å hindre skade. Men utleieren kan ikke uten avtale låse seg inn i leiligheten etter eget forgodtbefinnende.
Tilsyn
Utleier eller hans representant må få tilgang til leiligheten for å foreta tilsyn. Tilsyn vil si at utleier vil kontrollere om bruken av husrommet er i samsvar med leieavtalen, og at det for eksempel ikke er oppstått skade som må utbedres. Leieren skal ha varsel «i rimeligtid» før slikt besøk fra utleier. Generelt vil én ukes varsel være en rettesnor, men partene må prøve å komme til enighet om tidspunkt og slingringsmonn må aksepteres. Men det er verd å merke seg at dersom leieren nekter utleieren adgang over lengre tid, eller over kortere tid hvis utleieren hadde en særlig grunn til å føre nært tilsyn med leiligheten, så kan det bli tale om mislighold fra leierens side. Er misligholdet vesentlig, kan det gi utleieren rett til oppsigelse eller i verste fall heving. Det kan også tenkes at leieren kan bli erstatningsansvarlig for tap utleieren lider som følge av at han ikke får adgang til leiligheten.
Hvis utleieren har en plikt (og rett) til vedlikehold, må han kunne kreve å få adgang til boligen. Også i disse tilfellene skal leier ha varsel i rimelig tid. For mindre arbeid vil også her én ukes varsel være rimelig tid. For vedlikeholdsarbeid som skal foregå over en lengre periode må leieren kreve varsel lengre tid i forveien, kanskje i inntil én måned i forkant. Leieboeren kan kreve at arbeidene utføres med vanlig faglig fremdrift og uten unødig avbrudd eller ulempe. Utleieren må sette inn så mye arbeidskraft og utstyr som er normalt ved denne typen arbeider.
Hvis det for eksempel oppstår akutt vannlekkasje og det er nødvendig å foreta noe for å hindre skade på leiligheten eller eiendommen for øvrig, behøver utleier ikke å varsle leietaker først. Utleier har da, på lik linje med alle mennesker, en alminnelig plikt til å avverge skader.
Selvtekt
Som hovedregel kan utleieren ikke ta seg inn i husrommet på egen hånd, selv om han har nøkler. En slik handling vil kunne anses som ulovlig selvtekt. Nekter leieren å gi utleieren adgang til husrommet, vil utleieren derfor være henvist til å skaffe seg adgang gjennom kjennelse fra namsretten i form av en midlertidig forføyning. Utleieren kan gjøre seg skyldig i straffbart forhold dersom han tar seg inn i boligen uten leieboerens tillatelse. Ved utleierens misbruk av nøkkel kan leieboeren skifte lås. Han bør i så fall varsle utleier på forhånd, og hvis utleier fortsetter å ta seg inn i boligen uten avtale, kan leieren skifte lås og kreve utgiftene dekket av utleier. Vedvarer utleiers frie bruk av nøkkel etter advarsel, kan leier vurdere å politianmelde utleier for ulovlig ta seg inn i boligen.
Husordensregler
Når det kommer til reglene han setter for dere så har en utleier lov til å sette alminnelige husordensregler. Men det må jo selvsagt være innenfor rimelighetens grenser. Dere skal kunne disponere boligen på vanlig måte så lenge dere ikke bråker på nattestid eller gjør noe som går ut over alminnelig bruk. Dere har en eksklusiv bruksrett over boligen, og dere skal selv kunne bestemme hvor varmt dere vil ha det , hvor lenge dere dusjer, om dere vil ha åpne vinduer osv. Dette kan han på ingen måte regulere.
Det er kanskje vanskelig å gjøre noe med, men dere bør snakke med han og si at så lenge dere betaler leie for å bo der kan han ikke gripe inn i slike ting som han gjør det da er han uvedkommende. Har han leietakere må ha finne seg i at leietakerne har personlig frihet innenfor husets fire vegger.
Med vennlig hilsen
For Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no