Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Kan jeg få startlån til kjøp av bolig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg bor med min mor og har lyst til å kjøpe meg min egen bolig. Det virker som at det er vanskelig for førstegang kjøpere å komme seg inn på boligmarket nå for tiden. Min mor har ikke økonomien til å støtte meg og hun har selv fått hjelp av husbanken tidligere. Derfor lurer jeg på om jeg har muligheten til å søke om oppstartslån hos husbanken. Jeg har jobbet og spart opp ca.190 000kr og innen juli vil jeg nok ha rundt 210 000kr. Jeg kommer til å studere master til høsten og ønsker meg min egen bolig. Jeg føler jeg har vært flink til å spare, men jeg vet ikke om dette vil holde. Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Unge førstegangsetablerere er dessverre ikke lenger i målgruppen for startlån. Finanstilsynet ønsker å sikre økonomisk stabilitet i Norge ved å sikre at ingen låner mer enn 85% av kjøpesummen for boligen. Kun personer og familier med langvarige finansieringsproblemer, med særlig vekt på barnefamilier, får startlån etter ny forskrift. Disse representerer et unntak fra Finanstilsynets regler.

Unge er derfor henvist til å spare eller få hjelp av sine foreldre. Du har vært kjempeflink som har klart å spare opp nesten kr 200 000,-, og du nærmer deg nok 15% egenkapital til en liten og rimelig bolig. Selvskyldnerkausjon kan være et alternativ til sparing, så det kan hende du kan få et noe høyere lån enn 85% av kjøpesum dersom moren din er med og kausjonerer for lånet. Du bør ta kontakt med banken der du har sparepengene dine og høre hva som skal til for å få det lånet du trenger.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig