Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kan jeg få startlån til kjøp av bolig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg bor med min mor og har lyst til å kjøpe meg min egen bolig. Det virker som at det er vanskelig for førstegang kjøpere å komme seg inn på boligmarket nå for tiden. Min mor har ikke økonomien til å støtte meg og hun har selv fått hjelp av husbanken tidligere. Derfor lurer jeg på om jeg har muligheten til å søke om oppstartslån hos husbanken. Jeg har jobbet og spart opp ca.190 000kr og innen juli vil jeg nok ha rundt 210 000kr. Jeg kommer til å studere master til høsten og ønsker meg min egen bolig. Jeg føler jeg har vært flink til å spare, men jeg vet ikke om dette vil holde. Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Unge førstegangsetablerere er dessverre ikke lenger i målgruppen for startlån. Finanstilsynet ønsker å sikre økonomisk stabilitet i Norge ved å sikre at ingen låner mer enn 85% av kjøpesummen for boligen. Kun personer og familier med langvarige finansieringsproblemer, med særlig vekt på barnefamilier, får startlån etter ny forskrift. Disse representerer et unntak fra Finanstilsynets regler.

Unge er derfor henvist til å spare eller få hjelp av sine foreldre. Du har vært kjempeflink som har klart å spare opp nesten kr 200 000,-, og du nærmer deg nok 15% egenkapital til en liten og rimelig bolig. Selvskyldnerkausjon kan være et alternativ til sparing, så det kan hende du kan få et noe høyere lån enn 85% av kjøpesum dersom moren din er med og kausjonerer for lånet. Du bør ta kontakt med banken der du har sparepengene dine og høre hva som skal til for å få det lånet du trenger.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre