Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke bo hjemme hos mamma i 5 år til! Kan jeg flytte ut selv om jeg er under 18?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om at jeg kan flytte ut når jeg er 16 år? Jeg klarer ikke bo 5 år til hjemme hos mamma, hun behandler meg så urettferdig og hun mener alt er min skyld! Jeg har spirt henne mange gamger om jeg kan flytte ut når jeg er 16 men hin sier jeg ikke får lov! Jeg synes at barn burde ha rett til å flytte ut når de er 16 år, for da er de klare nokk til å ta vare på seg selv. Eller vis de ikke har d så bra hjemme. Men kan jeg det selvom mamma ikke er helt enig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! Du skriver at moren din ikke lar deg flytte ut og at du ikke klarer å bo sammen med henne i 5 år til. Du skriver også at hun behandler deg urettferdig og sier at alt er din skyld. Det høres ikke godt å ha det sånn!

Det stemmer at du ikke har rett til å flytte før du er 18, men hvis foreldrene dine er enige kan du flytte før du blir 18. Det du kan gjøre er å prøve å snakke med moren din sånn at hun kan forstå hva som er vanskelig for deg med å bo hjemme. Du kan prøve å velge et tidspunkt, notere ned noen ting du vil si på forhånd og be moren din lytte til det du har å si (se flere tips i artikkel under svaret). Hvis du allerede har prøvd å snakke med henne på en god måte uten at det har fungert synes jeg at du burde ringe et familievernkontor. De er gode på å få familiemedlemmer til å snakke sammen på en god måte.

Midt på denne siden kan du søke etter familievernkontor som tilhører din kommune.

Jeg synes uansett at du burde be om å få snakke med noen om hvordan du har det hjemme hvis ikke situasjonen din bedrer seg.

Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrense
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrense