Hopp til hovedinnholdet

Skal flytte for å studere. Hvordan få penger til bolig?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er fra Oslo og går på årsstudium. Jeg tenker å ta en bachelor, men det er i Drammen, fordi de er den eneste som tilbyr studiet. Det betyr jeg må flytte hjemmefra, men er usikker på hvordan jeg kan få støtte. Jeg har ingen inntekt, jeg er avhengig av lånet jeg mottar fra Lånekassen. Jeg betaler mamma 2000 kr per måned for å bo hos henne og har ingen jobb. Er det mulig for en student i fulltidsutdanning å få støtte til å få en studentbolig/leilighet/hybel i Drammen? Studiet er i Hogskolen i Sørøst-Norge og trenger et sted å bo som er i nærområdet, men jeg er usikker på om det finnes studentboliger der. Kan NAV hjelpe meg (selv om jeg er fra Oslo?), hvis ikke om jeg kan evt. få andre som gir bostøtte (for studenter)? Mvh en forvirret student.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Når du tar høyere utdanning, så kan du søke om støtte i fra Lånekassen. Studerer du fulltid, så kan du få opp til kroner 100 920,- per undervisningsår. Dette er lån, men dersom du ikke bor sammen med foreldrene dine, så kan opp til 40% av dette gjøres om til stipend etter eksamen.

Du kan lese mer om hvor mye du kan få på Lånekassen sine hjemmesider.

NAV gir i utgangspunktet ikke støtte til studenter, fordi de må benytte seg av stipend og låneordningene til Lånekassen.  Mang studenter må også jobbe deltid ved  siden av skolen, for å få nok penger til å dekke utgiftene sine.

Du bør vurdere å søke om en deltidsjobb så fort som mulig dersom du vet du skal flytte til en ny plass. Det er ofte mange om beinet og derfor er det lurt å være tidlig ute. Du kan få mange tips til jobbsøkingen din her.

Sosialhjelp, eller økonomisk stønad, kan være aktuelt dersom du ikke har noen andre muligheter til å forsørge deg selv. Det er NAV kontoret i kommunen du oppholder deg i som skal vurdere dine muligheter for rett til sosialhjelp.

 Hilsen NAV og lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra