Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 år og vil bort fra hjemstedet mitt for å gå på media og kommunikasjon en plass i Norge, men foreldrene mine sier nei: Er det noe jeg kan gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er 15 år å vill bort fra Bodø for å gå på media og kommunikasjon en plass i Norge men foreldrene mine sier nei er det noe jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så moro at du har tenkt på hva du ønsker å studere. Medier og kommunikasjon høres spennende ut.

Du spør hva du kan gjøre for å få mamma og pappa til å endre mening. Mitt første spørsmål da er hvorfor du vil vekk fra hjemstedet ditt? Og svaret på det er det nok veldig viktig for mamma og pappa å få høre mer om. Jeg tipper at dine forklaringer til hvorfor du vil flytte, er med på å bestemme hva de synes om saken. 

I utgangspunktet er det foreldrene dine som bestemmer over deg og som tar avgjørelser for deg i slike situasjoner, helt frem til du er 18 år. Dette står det mer om i barneloven. Likevel skal det sies at dine ønsker og meninger skal tillegges større og større vekt jo eldre du blir. Dersom du vil flytte på grunn av utdanning er saken litt annerledes. Fra fylte 15 år har du nemlig lovpålagt rett til selv å bestemme hvor du vil gå på skole og hvilken linje. Men når skolevalget innebærer flytting et helt annet sted i landet, er det ekstra viktig at du diskuterer alle spørsmål både med foreldrene dine og med skolen før du tar noen avgjørelse. Selv om det nok ikke er vanlig at 15-åringer flytter hjemmefra slik du forteller at du vil, er det altså noen som flytter for å gå på en spesiell skole. Men nå vet jo ikke jeg om det er skolevalget eller linjevalget som er hovedsaken i ditt tilfelle?

Handler dette kanskje mest om at du vil vekk fra hjemstedet ditt? Det kan jo også være at noen flytter fordi de av ulike grunner ikke kan bo hjemme lenger. Kanskje er det ikke trygt, kanskje er man ensom, blir mobbet eller har et for vanskelig forhold til foreldrene sine. Hvis noe av det - eller lignende ting- stemmer for deg anbefaler jeg deg at du også snakker med foreldrene dine om dette! Sørg for at de forstår hvordan det er å være deg om dagen, og hva ditt ønske om å flytte er basert på. Fortell dem hvordan du har det. Hva som er vanskelig, hva du tror skal til for å få det bedre. Da er det lettere for dem å kunne ta en riktig avgjørelse sammen med deg angående flyttingen.

Husk at det å flytte hjemmefra kan være spennende, befriende og utviklende og jeg skjønner at det frister. Men husk at det også kan bli ensomt og et veldig stort ansvar å bære når du er kun 15 år. Så jeg håper du tenker nøye igjennom dette før du bestemmer deg for at dette er noe du vil, og at du diskuterer og tar imot råd fra andre støttepersoner rundt deg som du stoler på.

Jeg legger ved et par artikler som kan være fine å lese, og som handler om temaet du tar opp. Jeg håper det er til hjelp. Lykke til med praten mellom deg og foreldrene dine. Og lykke til med avgjørelsen om hvorvidt du skal flytte eller ei.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra