Hopp til hovedinnholdet

Hvordan ta videregående i Oslo?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som begynner på vg1 til høsten. Jeg skal tilbringe det første året på Norsk skole i utlandet, men etter et år har jeg flyttet hjem igjen. Da har jeg bestemt meg for å flytte inn med bestevenninnen min i Oslo og ta resten av videregående der. Jeg lurer da på hvordan dette foregår, siden jeg kommer fra en helt annen by. Hvor skal vi bo? Hva skal vi leve på? Og hva må jeg forberede meg på? Jeg ser svært frem til dette, men er enda usikker på hvordan jeg skal gjøre det. Vi ønsker aller mest å leie en leilighet i sammen, men det skal være dyrt. Og hvordan leier man en leilighet i det hele tatt? Hadde satt pris på noen som kunne hjulpet meg å oppklare dette, for Mamma og Pappa er ikke svært oppdaterte på hvordan slikt fungerer i dag. Heldigvis er dette helt okay for dem. Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for dine spørsmål :)

Din rett til videregående skole er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Du må altså melde flytting til Oslo i folkeregistret i god tid hvis du vil gå videregående i et annet fylke.

Det er også viktig at du snakker med inntakskontoret i Oslo og hjemfylket ditt for å finne ut hvordan dette kan gjøres. Les mer om å bytte fylke for videregående her.

Bolig må dere nok finne selv. De fleste finner boligene sine på Finn.no og Hybel.no. Da er det lurt å gå på visninger for å utveksle noen ord med utleier og se om dere liker boligen. Les mer her og på våre boligsider.

Det kan også være mulig å få bostipend fra Lånekassen om du bor for deg selv under videregående. Da må du bo for deg selv og minst ett av disse kravene må være oppfylt:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er mer enn tre timer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går på skolen

Les mer om flytting, kriterier for å få stipend og frister for å melde flytting på lanekassen.no. I artikkelen Du kan søke om stipend på videregående finner du også mer informasjon om hvor mye støtte du har rett til fra Lånekassen.

Når du er under 18, må foreldrene dine også godta at du flytter, samt hjelpe til med alt det praktiske. Du kan heller ikke undertegne husleiekontrakt eller liknende så lenge du er under 18 år. Det er altså viktig at du snakker med foreldrene dine så tidlig som mulig i planleggingsprosessen.

Håper svaret var til hjelp! Kanskje kan rådgiver på skolen din også være behjelpelig i denne prosessen! 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra