Hopp til hovedinnholdet

Bør vi kjøpe en to-roms eller en tre-roms bolig i et hett boligmarked?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten min har fått lån i banken og ser etter bolig i Oslo. Vår finansiering gir oss mulighet til å kjøpe to- eller tre roms, og det er nettopp dette som skaper hodebry. Vi er unge og har ikke behov for mer enn toroms de neste årene, men på sikt ønsker vi å stifte familie og derfor større bolig. Jeg lurer veldig på hva som er økonomisk lurt av oss å gjøre når markedet er så hett som det er i nå. Kjøper vi treroms er det en langsiktig investering (8-10 år), og vi vil mest sannsynlig tjene på prisstigning over en så lang periode. I tillegg slipper vi en flytteprosess om noen få år, og det koster å flytte. Kjøper vi toroms er investeringen mindre langsiktig (3-5 år), men vi bruker derimot mindre penger på bolig når markedet er så hett som det er nå og det er knyttet usikkerhet til hva som skjer de neste årene. Det er vanskelig å vite hvor man skal gå for å få økonomisk rådgivning som ung, og banken er i utgangspunktet ikke nøytrale. Når tanker om dette? På forhånd tusen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange ting som spiller inn når man skal kjøpe bolig, og det høres ut som du har mange gode tanker om dette.

Kjøp av bolig bør være en forholdsvis langvarig investering. Prisene har steget mye de siste årene. Det har gjort at mange har kunnet gå inn og ut av boligmarkedet med forholdsvis stor gevinst til nå. Det er ikke sikkert at det samme vil være tilfelle i årene som kommer. Det koster mye å kjøpe og selge bolig. Du må regne med at et boligsalg koster opp mot 150 000 kroner. Dersom det ikke vil være særlig prisstigning, kan mange oppleve å tape penger hvis de må selge etter kort tid.

Presset i boligmarkedet ser ut til å være større for de minste og rimeligste boligene (alle ønsker å komme inn, men økonomien er en begrensning) enn for større boliger. Dette kunne tilsi at det er lettere å få kjøpt en litt større bolig i dagens marked. Det aller viktigste for dere vil være å sette en grense for hva dere vil by for en bestemt bolig og hoppe av budrunden når den når den grensen dere har satt. Da unngår dere å bli lurt inn i en opphetet budrunde mellom to eller flere, som ender med at prisen blir for høy.

Hvis prisene fortsetter å stige vil prisstigningen i kroner være høyere på en dyrere bolig enn en billigere bolig. Hvis prisene synker vil tapet bli større for en større bolig. Dette er dillemaet dere står overfor.

Forutsatt at prisene fortsetter å stige, og dere finner en bolig som dere kan ha i mange år (også når dere får barn), og dere har økonomi til å klare utgiftene i årene som kommer vil det nok være mest lønnsomt å investere i en 3-roms leilighet.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra