Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Hvordan spare til bolig?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg fullfører videregående med generell studiespesialisering nå i juni, etter dette planlegger jeg å jobbe i min et par års tid før jeg begynner på studier siden jeg ikke helt vet hva jeg vil enda. Det jeg lurer på er hvordan jeg smartest mulig kan spare opp til å kjøpe egen bolig om noen år. Jeg har allerede flyttet hjemmefra og bodd på internat i 3 år før jeg nå skal leie en kjellerleilighet, så jeg har litt månedlige utgifter. -Hvilke smarte løsninger kan jeg gjøre for å sikre at jeg sparer opp penger på best mulig måte? -Og når tiden kommer for å søke om boliglån, hvordan er det best å gå fram?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den aller beste spareformen for ungdom er Boligsparing for ungdom (BSU) Du får normalt høyere rente på BSU-kontoen enn en vanlig sparekonto, men det viktigste er at du får redusert skatten du betaler med 20% av det du sparer.

Du kan spare inntil kr 25 000 per år (kalenderår). Sparer du 25 000 i år får du altså redusert den skatten du skal betale i år med kr 5 000. Du velger selv hvor mye du vil spare. Skattereduksjonen er på 20% av det du sparer.

Har du mulighet for å spare mer enn kr 25 000 i året, kan du opprette en sparekonto ved siden av. Ta gjerne kontakt med banken din for å sette opp en spareplan. Da kan banken si noe om hvor mye du kan få i lån når du har oppfylt sparekontrakten.


Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Kan du få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Hvor lenge må jeg spare? (colourbox.com)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

sparegris hus (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig