Hopp til hovedinnholdet

Jeg er på utveksling og lengter hjem... Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år, som er inne i min femte måned på utveksling. Jeg har lenge hatt lyst til å reise hjem igjen fordi jeg ikke trivest på skolen her, jeg er ofte veldig nede og føler meg sliten og deprimert. Familien min er kjempe snill, men vertsøsteren min sliter veldig psykisk og jeg merker godt stresset. Samtidig som min mor har foreslått at jeg bytter familie, ser ikke jeg dette som en løsning. Jeg vil enten bo her og slite, eller reise hjem til Norge. Mor har sagt at jeg får reise hjem dersom jeg kommer inn på skole i Norge, men jeg vet sannsynligheten er liten denne tiden på året. Men samtidig plager tanken på å skuffe familien min meg, om jeg reiser hjem. Tanken på om at jeg også kommer til å angre er også der. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal gjøre. Har dere gode råd eller erfaringer med dette fra før?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​

 

Så trist at det være på utveksling ikke ble som du hadde tenkt. Det høres uansett ut som du er en modig jente som er utvekslingstudent, selv om du ikke trives på skolen, og vil hjem.

Det er ikke uvanlig å få en reaksjon på det å flytte hjemmefra. Man er alene, og ofte kjenner man ingen. Det er en stor utfordring for mange, og ganske skremmende. I tillegg er man langt borte, det er et annet land, en annen kultur, og det er ikke bare å dra hjem

Du får lov av moren din å reise hjem om du kommer inn på skole hjemme. Som du selv skriver er ikke det så lett på denne tiden. Før du evt kommer hjem og kan begynner er vi sikkert i februar - mars, og da er jo skoleåret nesten slutt. Da tenker jeg det er bedre å reise hjem, finne deg selv igjen, og starte på ny frisk neste skoleår.

Noen ganger tar man feil valg, og det er ikke verdens undergang. Ikke tenk på hva andre vil si. Det er hvordan du har det som betyr noe :-) Imidlertid vil jeg nok råde deg til å gi dette litt tid, men det har du kanskje allerede gjort? Det å klare å stå i dette og holde ut vil gi deg styrke, og mestringsfølelse. Det er ikke mange måneder igjen, så kanskje du klarer det?

Det krever imidlertid at du flytter fokuset fra den tanken om at du lengter hjem, og ikke klarer å være der du er nå, til at du forteller deg selv at du skal få dette til!

Prøv å gjør positive ting i hverdagen. Vær med på ting som skjer på skolen selv om du er sliten og deprimert. Det vil gi deg positiv energi

Kanskje du skal ta kontakt med skolepsykologen for å få noen å snakke med? Ofte kan det å kunne lufte tankene sine med en utenforstående være til stor hjelp!

Jeg håper dette var til litt hjelp for deg, og at du tar et valg ut fra hva du mener er riktig for deg, og ikke fordi andre mener at du skal gjøre sånn eller sånn.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra