Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til et annet fylke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal søke vgs snart, men har allerede begynt å undersøke osv ettersom jeg ønsker gå i annet fylke. Moren min er veldig positiv til det og ønsker å hjelpe, mens pappa var litt vanskeligere å overbevise. 1. Må hele familien melde flytting eller kan bare jeg gjøre? Familien min har ingen planer om å flytte, det ville aldri ha skjedd. 2. kan jeg søke på grunnlag av en dokumentert diagnose jeg har og om jeg kunnet kommet med argumenter i tillegg (er mye som ville gjort hverdagen min bedre og skole motiverende av ulike årsaker)? 3. om linja jeg vil gå ikke tilbyr noe bedre enn i mitt fylke, kan jeg fortsatt søke på grunnlag av dette??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier at du kan søke skoleplass i et annet fylke i tillegg, men du vil bare bli vurdert der hvis det er ledige plasser etter at fylkets egne elever er tatt inn.

Det kan også være mulig at hjemfylket ditt betaler for skoleplass til deg i et annet fylke, hvis det er spesielle og dokumenterte grunner til det. Her vil det være forskjellig praksis fra fylke til fylke. Det gjelder særlig hvis det tilbudet du ønsker ikke finnes i hjemfylket ditt.

Hvis du vurderer å flytte til et annet fylke må du kontakte inntakskontoret både i hjemfylket og i det fylket du skal flytte til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder og hvilken dokumentasjons som kreves. Gjør det i god tid før søknadsfristen 1.mars det året du skal begynne. Reglene vil variere noe fra fylke til fylke.

Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på. Du kan også søke på private skoler, der er det ingen slik begrensning, men man må betale skolepenger. Du kan lese mer om og finne oversikt over privatskoler på vilbli.no.

Følg linkene og les mer om de fylkene som er aktuelle for deg, og diskuter det med foreldre og med rådgiver på skolen.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra