Hopp til hovedinnholdet

Kan man "melde seg ut" av familien sin?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bare lurer, men er det mulig å «melde» seg ut av familien? Vet man kan bytte navn, men altså sånn at man er helt alene og har ingen familie som er «knyttet» til deg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Når du forteller at du ønsker å melde deg ut av familien får jeg tanker om at du ikke har det særlig bra hjemme. Det er selvsagt veldig vanlig at unge på din alder føler stor avstand til familien sin. Både at de ikke kjenner seg som en del av fellesskapet og at de er sinte på og lei av foreldrene sine. Det er ofte konflikter og krangling fordi man er uenig med foreldrene sine om ulike ting. Er det slik du har det? Eller er det andre ting som gjør at du ikke vil være en del av familien din lenger? Men når det er sagt - jeg blir bekymra når du uttrykker at du tenker du vil være helt alene fremfor å ha den familien du har nå, knyttet til deg. Da høres det ganske alvorlig ut - at det er store problemer hjemme.

Vet noen andre voksne om dette, og om hvordan du har det? Det er viktig å si ifra til noen. Det er ikke alltid at det å flytte vekk eller melde seg ut er løsningen. Ofte kan det hjelpe mye å si ifra hvorfor man vil vekk og er lei og føler seg koblet fra sin egen familie. Mange foreldre blir glade for å høre hva ungdommen deres føler. Det er sjelden at de forteller så mye av seg selv. Mange ønsker å vite hva slags endring ungdommen deres ønsker og hva de ikke er fornøyde med. Tror du mamma og pappa vet at du ønsker å "melde deg ut" og hvorfor? Jeg håper du finner en måte å snakke med dem på. Jeg tror og håper de vil komme deg i møte og vise mer støtte og forståelse dersom de vet hva du tenker og føler.

For det er nok dessverre ikke mulig å bare melde seg ut. I utgangspunktet har foreldrene dine et lovpålagt ansvar for å ta vare på deg og ha deg boende hos seg, helt frem til du er 18 år. Det står i barneloven. Men barn som av ulike årsaker ikke kan bli tatt vare på av foreldrene sine, kan komme i en fosterfamilie. Et slikt sted kan man komme først når barnevernet har vurdert at man er utsatt for omsorgssvikt i sitt eget hjem. Dette vil si at du må ta kontakt med barnevernet om du opplever at du trenger ny familie. Det er de som tar den vurderingen å og gjør den henvisningen. Du kan selv ta kontakt med barnevernet gjennom Alarmtelefonen 116 111. Du kan også snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen om vanskelighetene dine så vil de kunne hjelpe deg videre.

Jeg vil understreke at ingen barn og unge under 18 år i Norge får overlates helt til seg selv. Man må ha omsorgspersoner som er ansvarlige for en, helt til man er 18 år. Selvsagt kan man få lov til å flytte for seg selv på hybel eller til andre voksne trygge personer før fylte 18. Men da må dette være i samarbeid med foreldrene og det er alltid fortsatt de som har foreldreansvaret. Det skal også mye til for å komme i fosterhjem. Barneverntjenesten forsøker oftest å hjelpe familier med noe som heter hjelpetiltak, slik at barna så langt det lar seg gjøre, skal kunne bo sammen med sine foreldre.

Jeg håper dette ga svar, og jeg håper du og din familie får god hjelp!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie