Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bo like mye hos faren min som hos moren min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine er skilt og har lik foreldrerett. Jeg bor med moren min og faren min bor i utlandet, han får jeg bare sett 1 gang i året. Mamma liker ikke faren min, men det gjør jeg og jeg vil gjerne bo hos ham. Har jeg ikke rett til å bo hos faren min like mye som hos moren min? 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du ønsker å se faren din mer! Det virker veldig lite å bare se han en gang i året dersom han er en du er glad i og vil være mye sammen med. Hvis det i tillegg er slik at han og mamma deler foreldreretten forstår jeg at du undrer deg over den ordningen som er nå. Den ivaretar jo ikke ditt forhold til dem begge.

Du spør om du har rett til å bo like mye hos faren din som hos moren din, ettersom de begge to har foreldrerett. Ettersom din far bor i utlandet kompliserer det nok saken en del. Du kan ikke pendle 50/50 mellom dine foreldre på samme måte som du kunne gjort hvis de bodde i nærheten av hverandre. Derfor må du nok regne med å forholde deg til at en av dem har hovedomsorgen for deg. Men det bør likevel gå an å få til en annen type  samværsordning enn den som er nå, dersom du ønsker å se pappaen din oftere.

Jeg kan fortelle deg litt om hva loven sier: I utgangspunktet er det slik at helt til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye du skal bo hos hver. Da de skilte seg laget de trolig en avtale hos en mekler/på et familievernkontor, som sa noe om hvordan samværet skulle fordeles. Kan du huske å ha vært med å lage en slik avtale -  eller å si din mening før en slik avtale ble skrevet? Selv om det er foreldrene dine som laget og bestemte denne avtalen hadde du da, og har du nå, rett til å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo. Samværsavtaler kan forhandles på nytt, de er ikke statiske. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Og du er 16 år. Din mening er svært viktig! I de fleste tilfeller anbefaler vi at barn, fra de er 16 år gamle, får lov til å bestemme selv hvor de vil bo.

Som du skjønner sier loven at foreldre skal legge stor vekt på barnas ønsker, jo eldre de blir. Dette står i en lov som heter barneloven. Den gjelder for alle barn og unge og deres foreldre, frem til barnet fyller 18 år.

Ettersom din situasjon er litt spesiell fordi pappa bor utenlands kan det hende du skal ta kontakt med et familievernkontor. Du kan ringe dem på egenhånd først hvis du ikke vil si det til mamma ettersom hun er uenig med deg om dette med pappa. De som jobber der har masse erfaring med å snakke med ungdommer og foreldre som er i konflikt. Spesielt er de gode på det som handler om samvær og bosteder. Noen ganger, når man ikke føler man kommer noen vei, kan det være godt å ha en nøytral tredjepart til å hjelpe. Og til å informere om rettigheter man har som barn. Om ikke annet, kan du kanskje få veiledning av dem på telefonen. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Les artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp og kan gi deg flere tips til hvordan du kan gå frem!

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Barn og ungdom som bor i utlandet

Barnehånd holder en liten klode (colourbox.com)

Er det noen som helst organisert oppfølging av barn som bor i utlandet fra norske myndigheters side?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra