Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når jeg har oppdaget skjeggkre i boligen jeg leier?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Vi har nettopp leid en leilighet i ett halvårs tid og nylig oppdaget skjeggkre.. jeg har sterk insektsfobi og har angst for å bo her. Vi har nå funnet en annen leilighet vi tar over ganske snart. Alle møblene våre må nærmest kastes for jeg er dødsens redd for å få de med.. vi har ikke sagt ifra til huseier i frykt for at han skylder på oss og tar depositumet fra oss mtp bekjempelse (noe som er umulig tydeligvis) kan han egentlig det? De dyra var her nok fra før..men, i den nye leiligheten er det bindingstid på ett år (!). Hva i all verden gjør vi om vi ser de der? Jeg klarer knapt å være der da.. har vi noen rettigheter? Kan de holde depositumet ? Det kryr ikke av dem her vi bor nå, så jeg tviler litt på at vi får de med. Men det kan jo være skjeggkre i den nye fra før feks.. er livredd for det og klarer ikke glede meg over ny leilighet. Er så lei limfeller og støvsuging og å være redd i mitt eget hjem. Det er jo bindingstid ett år! Hjelp

Besvart 09.01.2019 14:09
 

Svar
Hei

Dette blir et litt langt svar, så jeg har delt det opp i fem bolker.

1) Skjeggkre

Skjeggkre er å anse som et skadedyr, og skadedyr er i utgangspunktet utleiers ansvar å hanskes med, med mindre det kan sannsynliggjøres at du kan klandres for at skjeggkreene er inne i leieboligen. For at utleier skal kunne gjøre noe med skjeggkreene må han vite om dem, og du må derfor si fra til utleier om du oppdager skjeggkre i din nye bolig.

2) Utleiers krav i depositumet

Hvis utleier skulle finne på å skylde på deg, kan han ikke på eget initiativ forsyne seg av depositumet. For at utleier skal kunne ta penger fra depositumet, må utleier ha et rettmessig krav. Så lenge du motsetter deg utleiers krav, må det avgjøres gjennom behandling i Husleietvistutvalget eller forliksrådet om utleiers krav er rettmessig. Dersom utleier hadde klart å sannsynliggjøre at du hadde bragt skjeggkreene inn i boligen, kunne utleier ha krevd at du betalte for de nødvendige utgiftene i forbindelse med utryddelse.

3) Oppsigelse og heving

Du skriver ikke noe om hvorvidt du har sagt opp din nåværende leieavtale. Slik du beskriver skjeggkrebestanden i boligen vil det neppe være nok grunnlag til å avslutte leieforholdet umiddelbart (heve leieavtalen). At du ikke har sagt fra til utleier om skjeggkreene gjør også at du ikke kan kreve noe av utleier på grunn av skjeggkreene - heller ikke heve avtalen.

Du må derfor forholde deg til den oppsigelsesadgangen, og oppsigelsestiden, som er avtalt. Dersom oppsigelsestiden fører til overlapping med den nye leieavtalen, kan det være lurt å prøve å få i stand en avtale med din nåværende utleier om kortere oppsigelsestid. For eksempel gjennom at du betaler for annonsering. I det en ny leietaker flytter inn, vil din betalingsplikt opphøre.

Er du allerede på vei ut, uten at du får til en avtale om tidligere utflytting med utleier, kan du være tjent med å levere utleier en hevingserklæring. Dette til tross for at du ikke har godt nok grunnlag til å heve. Det vil da være snakk om en urettmessig heving - du hever uten å ha rett til det.

I hevingserklæringen må du si at du hever leieavtalen fordi du ikke kan bli boende med alle disse skjeggkreene. Du må også skrive fra hvilken dato og klokkeslett du hever avtalen. Pass på at du tilbakeleverer boligen ryddig og rengjort, og at utleier får nøklene samtidig som du leverer hevingserklæringen.

4) Erstatningskrav fra utleier

Hvis du hever urettmessig kan utleier kreve erstatning fra deg for sine tapte leieinntekter, men han har samtidig en plikt til å begrense sitt tap.  Han kan begrense tapet sitt ved å finne en ny leietaker. Utleiers tapsbegrensningsplikt gjør at et eventuelt erstatningskrav mot deg kan bli lavere enn om du skulle betalt husleie i hele oppsigelsestiden.

5) Bindingstid og eventuelle skjeggkre i den nye boligen

Du skriver videre at den nye leieavtalen har en bindingstid på ett år. En slik bindingstid er lovlig. Hvis du oppdager skjeggkre i den nye boligen, bør du si fra til utleier med en gang, slik at utleier får anledning til å utrydde insektene.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekkliste ved flytting!

Ser på leilighet (colourbox.com)

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hva de bør gjøre og ikke gjøre. Her får du noen gode råd til hva det kan være lurt å vite og gjøre når du skal flytte.

Les mer

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti fremfor å betale depositum. Det kan virke fristende å spare de pengene, men er det egentlig så lurt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra