Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp forbrukslån til dekning av egenkapital ved kjøp av bolig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal kjøpe min første bolig nå. men jeg har ikke fått spart mer enn 40 000 i egenkapital ( nesten nok til dokumentavgiften) Min far kan være kausjonist for 300 000. men boligen jeg vil kjøpe koster 2.5mill. så banken sier jeg må ha 441 000 i kausjonist og det er ikke min far villig til. Er det for risikabelt/mulig for meg å ta opp forbrukslån på det resterende beløpet? jeg har 550 000kr i året + leie inntekter i det huset jeg vil ha.

Besvart 06.03.2019 15:43
 

Svar
Hei

Hvor stor risiko det er knyttet til å ta opp forbrukslån er avhengig av fremtidig inntekt. Generelt er et forbrukslån dyrt. Med vanlig og punktlig nedbetaling må du regne med å måtte tilbakebetale minst dobbelt så mye som det du har lånt. Dersom du får problemer med å betale terminbeløpet en måned påløper det raskt ekstra renter, gebyrer og inkassoomkostninger.

Det at du bare har klart å spare 40 000 til nå gjør at det høres ut som det kan bli krevende å tilbakebetale et forbrukslån i tillegg til et boliglån på ca 2,3 mill. Selv om du vil ha leieinntekter som dekker noen av utgiftene dine, er det mye faste kostnader knyttet til å eie bolig. Dette er utgifter til strøm og fyring, kommunale avgifter, forsikring, evt. eiendomsskatt, vedlikehold m.m.

Det er Finanstilsynet i Norge som har satt krav om at boliglånet ikke skal utgjøre mer enn 85% av boligverdien, dersom det ikke finnes annen pant eller godkjent kausjonist. Noen har tatt opp forbrukslån for å dekke egenkapitalkravet. Dette er en omgåelse av boliglånforskriften og dermed ulovlig. Bankene skal i utgangspunktet forsikre seg om at egenkapitalen som oppgis ikke er et forbrukslån.

Med en inntekt på kr 550 000 vil jeg tro at du har mulighet for å spare opp det du trenger av egenkapital ved siden av det faren din stiller som kausjonist for i løpet av ett år eller to. Hvis du klarer å spare opp nødvendig egenkapital, framfor å ta opp et forbrukslån, vil du komme mye bedre ut økonomisk når du kjøper bolig.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra