Hopp til hovedinnholdet

Er rotter i bur omfattet av dyreholdsforbud i leieavtaler?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg driver og ser etter muligheter for å flytte ut. Jeg er mye og ser på leiligheter og hybler til leie. Men jeg har et par rotter som kjeledyr, som jeg da skal ha med. Jeg har derfor holdt meg til plasser med dyrehold tillatt... Det er veldig begrenset... Men noen nevnte nå nylig at burdyr, som rotte og hamster og slikt, ikke regnes som kjeledyr på den måten, og at man da kan leie uten å tenke på at dyrehold er tillatt. Er det slik, eller tar personen feil? Finner lite info om det.

Besvart 13.05.2019 15:29
 

Svar
Hei

Selv om rotter i bur er nokså annerledes enn en katt eller en hund, er de fortsatt dyr, og utleier kan i utgangspunktet fritt nekte leietaker å holde hvilke dyr som helst i boligen. På den annen side åpner husleieloven for at leietaker skal kunne holde dyr såfremt gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleier eller andre som bor i boligen. En slik "god grunn" er for eksempel sosiale hensyn.

Det må altså foretas en avveining mellom din interesse for å holde rotter, og utleiers interesse av at ingen dyr holdes i boligen. Jo større interesse du har av å holde rottene, desto større ulempe må utleier tåle. 

En slik interesseavveining må foretas i hvert konkrete tilfelle, og er ikke veldig praktisk i forbindelse med leting etter ny leiebolig.

Min anbefaling er at du også ser på boliger der dyrehold ikke er tillatt, men at du informerer utleier om at du har to nydelige rotter, og du lurer på om utleier kan akseptere at du har rottene med inn i leieforholdet. Da kan det være lurt å fortelle utleier om at rottene holdes i bur, hvor ofte du rengjør buret osv., for å gi utleier en forsikring om at rottene ikke vil medføre noe ekstra slitasje på boligen, og at det ikke vil komme sjenerende lukt eller lyd fra rottene.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer

Hvordan ta opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra