Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier tvinge med til å flytte pga. mugg i boligen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg bor i en kommunal leilighet, har fått beskjed om at jeg kan bo det så lenge jeg vil. Men nå har jeg fått beskjed om at de skal sjekke om det er mugg i leiligheten. Hvis de finner mye mugg, kan de kreve at jeg må flytte da? Jeg vil nemlig ikke flytte nå, og jeg syns de er dårlig gjort av kommunen om jeg må ut med høyere depositum og høyere husleie om de finner en annen leilighet til meg, når jeg ikke selv har valgt å flytte. Jeg har en spareplan og den skal ikke bli ødelagt av kommunen fordi de krever at jeg må flytte. Jeg vet det er helsa mi, men vil ikke flytte. Behøver jeg å bekymre meg for dette?

Besvart 16.09.2019 15:34
 

Svar
Hei

 

I utgangspunktet gir det at det er mugg i en bolig ikke utleier noe grunnlag til å avslutte leieavtalen. Det spørs dog litt på muggens art og omfang, samt årsaken til at muggen er der. Det må for eksempel skilles mellom tilfeller hvor muggen skyldes forhold ved den faste eiendommen, og forhold hvor det er overhengende sannsynlig at muggen skyldes leietakers bruk. Det skal mye til før utleier rettmessig kan tvinge deg til å flytte, og det avhenger ikke ene og alene av hvor mye mugg det er, men av en mer omfattende vurdering, hvor mange forhold må tas i betraktning.

Uten noen nærmere kunnskap om muggens art og omfang, eller hvilke forhold som kan ligge bak at muggen har fått vokse og gro, er det vanskelig å gi deg et mer konkret svar enn det.

Som leietaker har du en plikt til å la utleier undersøke boligen, når det er fare for at det er oppstått eller vil oppstå skade på den faste eiendommen. De må avtale et tidspunkt som passer, men du har en plikt til å inngå en slik avtale. Ved mugg er det selvfølgelig også hensiktsmessig at boligen blir inspisert og utbedret etter behov, også for din helses del.

Du burde ikke bekymre deg for at utleier skal tvinge deg til å flytte nå. Skulle de ønske at du flytter, må de uansett gå gjennom en prosess hvor leieforholdet avsluttes gjennom oppsigelse eller heving.

Skulle du motta en oppsigelse fra utleier, vil jeg anbefale deg å melde deg inn i Leieboerforeningen. Da kan du få en mer konkret vurdering av akkurat din sak, og hjelp til å navigere reglene som gjelder både for oppsigelse, og for leieforhold generelt.

 Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra