Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til å flytte ut, bli voksen og ta ansvar!

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg gruer meg til å flytte ut. Jeg er redd for ansvar og det å ha orden på penger. Jeg går og tenker på det, og at jeg ikke vil bli voksen og ta ansvar. Jeg tenker også på slitet med høyere utdanning siden jeg er skolelei som fy Nå går jeg på VGs 1året yrkesfaglig

Besvart 17.09.2019 18:51
 

Svar
Hei jente 16 år

Det er nok mange som kjenner seg igjen i det du skriver. Det å flytte ut, bli voksen og ta mer ansvar er litt skremmende for mange. Likevel går det som oftest veldig fint med litt støtte fra foreldre og venner når de først står i situasjonen. 

Du er 16 år og jeg kan berolige deg med at det skjer mye modning i løpet av de årene som går før du er voksen. Kanskje kan du allerede nå kan begynne å øve deg litt til å ta mer økonomisk ansvar. Prøv å lage deg et budsjett og ha oversikt over hva du prioriterer å bruke penger på. Du kan også øve deg på å handle, lage middag og vaske klær som er noen av de dagligdagse gjøremålene som må utføres når en flytter for seg selv. Det kan være lurt å snakke med foreldrene dine i forkant dersom du aktivt vil prøve å ta litt mer ansvar allerede nå. 

Det er helt normalt at skolemotivasjonen svinger litt i løpet av videregående skole. Det er kun du som kan påvirke skolemotivasjonen din. Høyere utdanning er frivillig og de fleste synes det er kjekt når de starter opp med en utdanning som de selv ønsker. Ikke bruk altfor mye energi på å gå rundt å bekymre deg og grue deg. Tenk heller gjennom hva du kan gjøre for at du har det fint på skolen nå og hva som må til for å være engasjert og motivert. 

Snakk med noen voksne du har tillit til dersom du trenger hjelp til å håndtere bekymringene dine. 

Lykke til videre.Les gjerne artiklene under svaret mitt:) 

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra