Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg slutte å spare BSU hvis jeg skal få lån i Husbanken?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er i en slik situasjon der jeg går på arbeids avklaring penger nå og jobber 1 til 2 dager i uken i en lønnet jobb. Jeg har spart litt i bsu og lurer på hva om vanelig bank gir meg avslag på lån og jeg blir ufør etter hvert (gradert ufør eksempel) Kan jeg bruke bsu penger hos husbanken om de vil gi meg lån? Eller bør jeg stoppe å spare i bsu nå?

Besvart 20.09.2019 09:14
 

Svar
Hei

BSU er den mest lønnsomme spareformen for ungdom. Som du vet får du redusert skatten du skal betale med 20% av det du sparer opp til 25.000 per år. Det betyr at du tjener 1.000 kroner for hver 5.000 du sparer.

Uansett hva som skjer er det lurt å ha spart opp egenkapital til kjøp av bolig. Dersom du skal søke boliglån vil det alltid telle positivt at du har vist at du har klart å spare. Egenkapitalen du har spart opp vil medføre at du får litt lavere boutgifter når du kjøper bolig, så det er jo også positivt hvis du ikke har så høy inntekt.

Dersom du blir uføretrygdet kan det blir vanskelig både å få spart opp alt bankene krever og få tilstrekkelig stort lån fordi inntekten din er ganske lav.

Da har du etter hvert mulighet for å søke startlån i den kommunen du ønsker å kjøpe bolig i. Husbanken overfører startlånmidler til kommunene, men det er boligkontoret i hver enkelt kommune som behandler søknadene og har all kontakt med søkerne. Personer med varig uføretrygd er prioritert innenfor startlånordningen. På det tidspunktet du skal kjøpe kan det være at man krever at du bruker BSU-pengene som egenkapital, selv om du ikke har spart opp hele rammen for BSU. 

Uansett vil det være mest mulig lønnsomt for din økonomi om du klarer å spare mest mulig i BSU, slik at du får glede av lavere skatt og slik at du sikrer deg selv en litt bedre fremtidig økonomi enn om du ikke hadde spart i BSU.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra