Hopp til hovedinnholdet

Hvordan flytte hjemmefra uten å skape store problemer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 17 år gammel jente som blir 18 år gammel neste år. Jeg og kjæresten min (18) har vært sammen i 2 år nå, vi har pratet mye sammen om at når jeg blir myndig så kan vi tenke På å bli samboere. Vi begge lever i et hjem hvor ting er ganske rart og vanskelig til tider. Derfor vil vi helst komme oss vekk litt. Jeg går ut i læra neste år, så da passer det fint. Men problemet er at foreldrene mine er veldig strenge. De mener at samboerskap er dårlig, for man skal ikke ha sex før ekteskap. Dette har vært veldig vanskelig for meg, for da har jeg ikke kunnet snakke om sånne ting til mamma og pappa. Jeg må skjule alt hele tiden. Jeg lurer på hvordan jeg kan få flyttet ut, uten at det skaper så store problemer. Det er veldig vanskelig for meg å få dem til å skjønne at slike verdier og holdninger de har, har ikke jeg. Og de vil ikke respektere at jeg tenker anderledes.

Besvart 22.09.2019 13:14
 

Svar
Hei

For mange er det vanskelig når verdiene og holdningene til foreldrene er anderledes enn egne holdninger og verdier. Særlig vanskelig blir det hvis foreldrene ikke godtar at man ønsker å leve anderledes. 

Noen ganger må man gå på tvers av det foreldrene ønsker og tenker, fordi en selv mener og tenker noe annet. Hvis du bestemmer deg for å flytte er du myndig. 

Foreldrene dine kan godt mene at du ikke skal ha sex med noen før du er gift, men det er uansett du som bestemmer det. Det samme gjelder samboerskap versus gift. 

Noen ganger må man også skuffe foreldrene sine fordi en selv har en helt annen overbevisning.

Det kan hende at det kommer til å bli diskusjoner hvis du flytter, men heldigvis er det slik at de fleste foreldre godtar at barna tar andre valg. Det kan hende at dine foreldre også gjør det når de får tenkt seg litt om. 

Snakk med foreldrene dine om at du har andre holdninger enn dem. Kom med så innputt på hvordan du ønsker å leve liv ditt, slik at det ikke kommer som en stor overaskelse på dem når du sier at du vil flytte. 

Det viktigste er at du lever livet ditt som du ønsker.

Noen ganger betyr det at man må skuffe sine foreldre fordi en ikke kan leve livet sitt slik dem ønske. 

Legger ved en artikkel om hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg. Anbefaler deg å lese den for å se om du får noe gode tips før du tar den vanskelige samtalen med dem. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra