Hopp til hovedinnholdet

psykisk vold fra far

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 18 år. Jeg har vært i behandling i dps og bup for depresjon. Jeg har blitt fortalt at mye av det som kan ha startet det hele er det veldige ustabile forholdet jeg har hatt med min far. Etter å ha forklart hvordan jeg har blitt behandlet av han har de sagt at det er psykisk vold (aldri fysisk). Jeg har gjentatte ganger blitt truet å bli kastet ut av huset om jeg ikke jobber gratis i hans bedrift. Det jeg lurer på om det er en mulighet for meg å flytte ut og kutte all bånd med min far. Jeg går på VGS og jobbe i fritiden er vanskelig og ikke et valg for meg siden jeg har i tillegg ADD og lese og skrivevansker. Jeg ønsker ikke å lage en sak innen for barnevernet som kan ødelegg forholdet jeg har til andre familiemedlemmer hos min fars side. Men er det en mulighet for meg å flytte ut uten noen penger. For det er mitt eneste håp at ting skal gå bedre. Og det er heller ikke mulighet å endre min fars holdning for dette har muligens drevet på i 10 år. Nå orker jeg ikke mer.

Besvart 21.09.2019 08:29
 

Svar
Hei gutt 18 år!


Du sier at du opplever psykisk vold fra faren din og ønsker å flytte for deg selv. Du lurer på hvordan du kan få dette til uten å tjene egne penger. Det kan være lurt å snakke med noen i familien eller andre voksne tillitspersoner om at du ønsker å flytte slik at du får hjelp til det.

Det er også viktig at du snakker med faren din om at du ønsker å flytte ut, kanskje kan dere sammen finne en løsning slik at du kan fortsette å bo hjemme? Eller kanskje faren din vil hjelpe deg med å finne løsninger slik at du kan flytte?

Du er over 18 og har slik anledning til å inngå leiekontrakt av bolig. Du kan få bostipend fra Lånekassen hvis du går på videregående skole. Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine, og må i tillegg oppfylle et av følgende krav:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme

Spesielle forhold må kunne dokumenteres av PP-tjenesten, psykolog, familiekontor, fastlege eller liknende.

Du er velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym og få ytterligere råd og veiledning. Se også vedlagte artikler om det du spør om.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra