Hopp til hovedinnholdet

Trives ikke hjemme. Kan jeg få bostipend?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor hjemme hos min mor sammen med min to år yngre søster som nettopp har flyttet inn hos oss fra pappa. Faren min bor 40 min unna sammen med stemoren min og to brødre. Vi har alltid hatt store familieproblemer, og i det siste har det toppet seg veldig. Mamma har lite tid til meg fordi hun jobber mye, pluss at søsteren min er førsteprioritet pga. hun har det vanskelig for tiden (nettopp pga. problemene i familien). Kort oppsummert så har jeg og søsteren min aldri kommet godt overens og jeg trives ikke inne hos faren min av mange grunner. Nå trives jeg heller ikke hos mamma. Familien min krangler høylytt daglig og dette går veldig ut over min mentale helse for jeg blir stående i midten. Jeg bor for nærme skolen min til at jeg får dekket bostipend, men lurte på om det er mulighet til å søke om et "tilpasset" bostipend om man kan påvise at man ikke trives hjemme. Jeg vet ikke om dette har noe å si på saken, men jeg har en jobb hvor jeg tjener omkring 3 tusen i måneden

Besvart 27.09.2019 17:44
 

Svar
Hei jente 16 år


Det er leit at du ikke trives hjemme. De fleste som får bostipend får det på grunn av at de må flytte hjemmefra på grunn av lang avstand, men det går også an å få bostipend dersom det er andre årsaker til at du ikke kan bo hjemme. I så fall må dette være noe som du kan dokumentere, gjerne med et brev fra en fagperson som kjenner saken, for eksempel i fra: 

Psykolog kan du få henvisning til hos fastlege, eller du kan undersøke om det jobber psykolog i kommunen din som ungdom kan gå til.

Bostipendet blir ikke prøvd opp mot inntekten din. Du kan lese mer om bostipend i artikkelen under.

Når det gjelder familieproblemene er det leit å høre at det har vært sånn over mange år. Det er vanlig i familier med konflikt og krangling at søsken også får det vanskelig seg i mellom. Søsteren din og du har ingen av dere valgt dette selv, men dere har vokst opp i en familie med problemer. Dere kjenner naturligvis på det begge to. Alle mennesker blir vi påvirket av mennesker og miljøet rundt oss.

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med søsteren din en gang dere to er alene. Du kan spørre henne om hvordan hun synes ting er, og kanskje fortelle henne at du synes at det er vanskelig.

Det er ikke sikkert at hun svarer på en hyggelig måte, men du kan uansett invitere henne til å snakke sammen.

Har du fortalt moren din at du ikke trives hjemme? Jeg tenker at det er viktig at hun vet det. Du kan spørre om når det passer å snakke sammen, da kan hun være litt forberedt. Du kan rett og slett fortelle henne at du ikke liker høylytt krangling og at du ikke trives hjemme. Kanskje dere sammen kan finne en måte å få det bedre?

Lykke til!

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med familieterapeut, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra