Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma hindre meg i å flytte til pappa?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en selvstendig gutt på 17 år, med en godt betalt tilkallingsstilling hos en stor mediebedrift, hvor jeg jobber ganske ofte. Jeg gjør det godt på skolen, og har alle mine venner i byen hvor skolen er. Jeg har av praktiske (jobb, skole, prosjekter) og sosiale grunner lyst å enten flytte for meg selv, hvor jeg vil få borteboerstipend i tillegg til lønn, eller til faren min (som gjerne vil ha meg boende, selv om leiligheten er av det litt mindre slaget) Moren min derimot er veldig overbeskyttende og rett og slett urimelig, blir forbannet om jeg spør om å sove over hos familie i hverdager, selv om det gjelder skolearbeid, prosjekter eller sosiale grunner for å være igjen i byen, noe som gjelder de fleste dager. Jeg må være hjemme så mange dager i uken som hun kan presse meg til, mot min vilje som oftest. Hun vil ikke la meg bo for meg selv (som er greit), og truer meg mot å flytte til pappa. Hun skal ta kontakt med familievernskontoret og frata meg muligheten hvis jeg prøver, siden han noen ganger tar en øl, selv når jeg er der (som ikke er et problem i mine øyne, det er snakk om EN), og de har en avtale om at det ikke skal være alkohol i det hele tatt i helger og ferier når jeg og søskene mine er der. At jeg bor der mener jeg blir en helt annen sak. Det jeg vet motivene hennes er at hun vil ikke at jeg skal ha muligheten til drikking og jenter, og rett og slett la meg ha et liv som hun ikke kan overvåke, selv om hun vrir argumentene sine bort fra disse temaene (drikking er ikke motivet mitt for å flytte i det hele tatt). Hun vil ikke se at jeg har fått mitt eget liv, og blir mer og mer selvstendig for hver dag. Det jeg egentlig lurte på, er mine rettigheter i denne saken. Jeg vil flytte til pappa, så jeg kan finne på ting og prosjekter med venner, gjøre etter-skoletids-prosjekter, og slippe styret med å planlegge skyss så langt hjem hver dag. PS: Dette er grunnen til krangel og diskusjoner hver bidige dag det siste året. Vil ikke krangle og misse ut på en masse det siste året før jeg blir atten pga en overbeskyttende, urimelig og bekymret mamma. Er det noen hjelp for meg, og eventuelt hvem kan jeg kontakte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt på 17.


Takk for informativ mail med tydelig problemstilling. Som du ser har jeg anonymisert arbeidsplassen din, for at ikke noen skal kjenne deg igjen.

 

Den avtalen din mor og far laget på familievernkontoret, gjelder først og fremst for barn under 16 år (loven setter 16 år som grense for meklingsordningen). Du er 17, og slik jeg forstår mailen din ville det praktisk og på alle måter være bedre for deg å ha fast bopel hos din far. Men din mor er uening i dette, og "truer" med familievernkontoret. Mitt forslag er at du sier JA takk til å gå dit, sammen med begge foreldrene dine. Det er det beste stedet å gå for å rydde opp.

 

Da kan dere sammen ta opp problemstillingen, - og familieterapeuten kan opplyse dine foreldre om at du faktisk har mye større bestemmelsesrett over bosted enn de tror! På familievernkontoret kan det lages en ny avtale, hvor dine foreldre har fortsatt felles foreldreansvar for deg, men at ditt nye bosted er hos din far. Denne skal så registreres hos Folkeregisteret, og så er det ok. Når din mor er så opptatt av at du skal bo hos henne, kan det hende at det ikke bare er overbeskyttelse, men at det også har noen økonomiske konsekvenser i forhold til bidrag?
Du er 17 år - dine foreldre har forsatt foreldreansvar begge to for deg i minst ett år til, eller til du er ferdig med videregående. Når det gjelder bosted skal det imidlertid tas mest hensyn til dine behov og ønsker, og det høres ut som om du har gode argumenter.

 

Et råd til slutt: Vis din selvstendighet og at du er mer voksen, ikke ved daglige krangler, men ved å si : Takk mamma for omsorg, kjærlighet og støtte gjennom mange år som har bidratt til at jeg er klar for å ta et skritt til større selvstendighet. At du ikke ønsker å ha daglig krangling med henne, men vil ha et mer voksent forhold. Gjør det gjerne på et kort som du legger til henne i forbindelse med at du foreslår at dere alle tre går på familievernkontoret.

 

Lykke til - med din selvstendighet og ansvar for eget liv.

 

Med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra