Hopp til hovedinnholdet

Problemer hjemme - vil flytte hjemmefra. Kan jeg få økonomisk hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som begynner på videregående nå til høsten. Jeg har kikket litt rundt det med å flytte hjemmefra fordi jeg og pappa rett og slett ikke kommer over ens. Han kaller meg stadig stygge ting og sier hvor mye han hater meg og hvor lite jeg betyr. Det har blitt veldig slitsomt i lengden, og nå vil jeg bare ut, ut, ut! Problemet er at jeg har allerede søkt om skole og fristen for å søke om borteboer-stipend og slik er gått. Må foreldrene mine finansiere alt? Eller går det an å søke om en slags støtteordning for økonomisk hjelp? Jeg vet at det blir veldig mye ansvar og en stor økonomisk belastning for meg, men jeg føler ikke at jeg klarer å bo hjemme lenger.. takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skjønner at du har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte ut. Så lenge du er under 18 må foreldrene dine samtykke i at du flytter ut. Det er de som er økonomisk og juridisk ansvarlig for deg før fylte 18 år. Du trenger også underskrift fra foreldrene dine på stipend og lånesøknad. Hvis dere er enige om at du skal flytte er det greit. Dine foreldre er pliktige til å sørge for deg økonomisk.

 

Hvis det er fire mil eller lengre fra hjemmet til skolen du velger å gå på, eller reisetiden er mer enn tre timer tur-retur hver dag, får du automatisk bostipend når du søker. Er det ikke så langt til skolen, må det være ”særlige forhold" som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går på videregående, for at du skal kunne få bostipend.

 

Særlige forhold kan være alvorlige konflikter i hjemmet som gjør at du blir hindret i å gjennomføre utdanningen (men vær klar over at konflikter og uenighet som blir sett på som vanlig mellom barn og foreldre, ikke er omfattet av dette). Særlige forhold skal alltid være dokumentert, for eksempel fra  PP-tjeneste, sosialkontor, familierådgivningskontor eller psykolog. Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med rådgiveren på skolen din for å få hjelp til hvordan du eventuelt skal gå fram for å få dokumentert problemene dine.

 

Det kan hende du også bør vurdere å ta kontakt med barnevernet. Når forholdet til faren din er så dårlig at det går utover skolegangen kan det være mulig at det ansees som omsorgsvikt. Dersom dine foreldre ikke vil la deg flytte ut er det bare barnevernet som kan hjelpe deg å flytt mot deres vilje. Du kan kontakte barnevernet der du bor. Du finner telefonnummeret på Bufetat eller 116 111.

 

Du kan lese mer om bostipend på lanekassen.no 

 

Du skriver at fristen for å søke om "borteboerstipend og slikt" er gått ut, men dette stemmer ikke.  Du kan søke om stipend for skoleåret 2011–2012 helt fram til den 15. november, men det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipendet allerede ved skolestart i august. Alle elever søker om stipend på nett. Er du allerede kunde i Lånekassen har du også tilgang til søknaden inne på Dine sider. Når vi behandler søknaden din, vurderer vi automatisk alle stipendtyper du kan ha rett til.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no og familiepsykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lån og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lån og støtte