Hopp til hovedinnholdet

Tips og råd rundt det å flytte hjemmefra. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil veldig gjerne flytte ut etter videregående, og lurer på om du kan hjelpe meg med: 1. Vet du om en eller flere jobber som har sånn passe - god nok lønn slik at jeg kan klare å betale leie for en leilighet uten å ta opp lån? Jeg vet at du ikke kan hjelpe med nøyaktig svar, siden du ikke vet pris på leilighet eller regning i leie, men tips til gode jobber? 2. Hva er lurt å tenke på når man flytter ut for første gang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

 

1. Som du selv skriver, vil det å ha en godt nok lønnet jobb defineres ut i fra leieprisen på leiligheten. Helt generelt kan jeg si at man kan tjene "gode penger" ved å feks. jobbe skift fordi man ofte får tillegg i lønnen. Ved å jobbe på ugunstige arbeidstider kan man tjene mer om man feks. jobber dagtid. Kvelds - og nattevakter er eksempler på dette. Også helgevakter, samt jobbing på helligdager kan gi ekstra penger.

 

Noen steder kan man få jobb uten utdannelse, og bli ansatt som ufaglært. Jeg vil anbefale deg til å ta kontakt med feks. sykehjem.

 

På utdanning.no kan du søke på mange ulike yrker og se hva man kan tjene.

 

2. Det er flere ting man bør tenke over, før man flytter hjemmefra. Jeg synes vi  i ung.no oppsummerer mange gode punkter i artikkelen Hva koster det å bo? 

Vi har også skrevet flere artikler om dette temaet. De finner du under dette svaret.

 

Lykke til med flytte-planer!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

På boligjakt? Få tipsene!

boligannonser jente (colourbox.com)

På jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg 5 tips til hvor du bør lete, slik at drømmeleiligheten til slutt kan bli din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lån og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lån og støtte