Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når utleier ikke følger loven?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på høgskole, og leier bolig av en helt håpløs utleier, som jeg vurderer å anmelde for diverse brudd på lover og regler.. Blant annet nektet utleieren å sette opp en depositumskonto, dukker opp uanmeldt for å kontrollere (men går, så vidt vi vet, ikke inn uten at vi er der), nekter kjæresten min å flytte inn uten å oppgi noen grunn, og rommet jeg leier var heller ikke tilgjengelig fra den avtalte datoen. Det jeg lurer på er hva konsekvensene ville blitt for meg om jeg skulle anmeldt utleieren. Vil utleier miste retten til å leie ut? Vil vi som bor her bli "kastet på gata" i såfall?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er nok dessverre ikke slik at utleieren din kan få en straff som sier at han mister retten til å leie ut. Du har imidlertid som leieboer en rekke rettigheter vedrørende disse problemene som du nevner.

 

For det første, har du betalt inn et depositum til utleiers konto, og utleier nekter å opprette depositumskonto i ditt navn, kan du holde tilbake leie. Du sender et brev til utleier hvor du sier at du bor opp så mye av leien som sikrer depositumet ditt, og at du holder disse pengene tilbake inntil han plasserer depositumet på en ordinær depositumskonto. Eksempelvis: er depositumet ditt på kr 15000,- og husleien kr 5000,-, kan du holde tilbake leie i tre måneder. OBS! Om utleier oppretter depositumskonto og setter inn depositumet der, må du betale inn det du har holdt tilbake. MEN, du har krav på forsinkelsesrenter fra det tidspunkt du betalte inn depositumet til det tidspunkt utleier oppretter en ordinær depositumskonto/du sikrer depositumet ved å holde tilbake leie.

 

Om utleier kommer uanmeldt kan du for det første nekte han adgang. Han plikter å gi beskjed i rimelig tid på forhånd om han har behov for å komme inn i leieobjektet. Om han går inn uanmeldt og uten din tillatelse kan du rett og slett be han tilbakelevere nøkler han har, eventuelt kan du skifte lås i døren på hans regning.

 

Du trenger ikke utleiers tillatelse for å la kjæresten din flytte inn. I henhold til husleieloven har du rett til å ta opp samboer i husstanden din. Dette innebærer at du kan la kjæresten flytte inn uten at utleier kan si deg opp av den grunn, eller endre husleie/vedlikeholdsplikter eller gjøre andre endringer i avtalen.

 

Har du andre spørsmål om dine rettigheter som leieboer kan du også gå inn på Boligjegeren.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett