Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke flytte fra her hvor kjæresten bor selv om pappa skal, trenger råd.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på noe om gjeldsanering. jeg bor hos pappa å han har kjæreste en annen plass. jeg har kjæreste her jeg bor og vi har vært sammen i 2 år. Pappa skal flytte til kjæresten sin når jeg er ferdig på skolen å jeg må bli med på grunn av gjeldsaneringa han har. men jeg har ikke så veldig lyst å flytte fra kjæresten min her. Det jeg lurte på var om det finnes en mulighet om at jeg kunne finne min egen leilighet her jeg bor uten att det skal gå ut over gjeldsaneringa til pappa? Håper på ett godt svar! Jeg trenger noen råd om hva jeg kan gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg forstår det slik at du ønsker å flytte for deg selv når faren din flytter, og når du er ferdig med skolen. Du skriver at du må flytte med på grunn av gjeldssaneringen. Du skriver at du er 17 år og jeg vil annta at du går på videregående, og at du derfor ikke er klar der før du er 18 år.  Da er du myndig og din fars gjeldssanering skal ikke påvirke de valg du gjør på eventuell kjøp eller leie av leilighet for deg selv. Foreldre har økonomisk ansvar for barna så lenge de bor hjemme eller går på videregående. Men når du flytter, er det meningen av du skal klare deg selv.

 

Har du noen planer for hva du skal gjøre etter skolen? Studere eller jobbe eller kanskje begge deler? Har du tenkt på hvordan du skal få råd til å bo for deg selv? Om du sturderer, får du stipend og studielån, og det er meningen at dette skal være bidrag til å dekke utgifter man har ved å bo. Sjekk ut stipend og lånemuligheter for studenter på app.lanekassen.no/stottekalk/

 

De fleste som flytter hjemmefra tidlig, finner seg en billig hybel eller et rom i bofellesskap med flere andre, fordi det er dyrt å ha leilighet alene.

Det er også mulig å jobbe deltid for å få noe mer å rutte med. Veldig mange klarer det, i tillegg til skolegang. Det er viktig å prøve å være strukturert for å få det til, slik at man får lest til eksamen og lignende.

 

Du og faren din kan jo snakke litt om dette når det nærmer seg. Og om det er det snakk om at du og kjæresten din skal flytte sammen, er det viktig at dere snakker om hvordan dere skal klare de utgitene som kommer og hvordan fordelingen blir på hvem som skal betale hva. Har faren din noen mulighet til å gi noe støtte? Det kan du jo også avklare med ham før du tar noen avgjørelse.

 

Legger ved en artikkel som sier noe om hvor mye det koster å bo, så får du en viss tanke på dette. Husk at kostnaden for bolig avhenger mye av hvor du bor i landet.

 

Lykke til med avgjørelsen!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra