Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å flytte. Finne leilighet eller finne jobb først?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg ønsker å flytte vekk fra byen jeg bor i nå, til en annen by (den ligger ca 2 timer unna med bil) har vært der flere ganger, og selv om den er betydlig mindre, liker jeg den. Jeg har ikke jobb, men ønsker å jobbe i den andre byen. For øyeblikket er det ikke noen jobber jeg kan søke på der uten utdannelse, så jeg lurer litt på hvordan jeg skal gå fram? Leilighetene på den plassen er veldig billig, og det er veldig billig husleie der, noen er også selveiet, men fremdeles ganske billige i forhold til mange andre steder. Det er som sagt en relativt liten kommune, men det er allikevel godt med butikker av forskjellig slag, så jeg tenker at det å få jobb der ikke burde være FOR vanskelig? Så er det dette jeg er veldig usikker på, er det noen jeg kan kontakte? De som styrer i kommunen der, eller noen andre? For å forhøre meg om jobbmuligheter? Eller må jeg jobbe litt her først, for å få lån? Jeg kan, om det er deltidsstilling jeg hadde fått, tatt buss til og fra jobb en liten stund, det går en buss direkte dit her i fra tror jeg, men hvor ofte og når har jeg ikke sjekket så mye ut enda. Eller, så kan jeg i verste fall leie en leilighet, selge bilen og bruke de pengene på husleie i mens jeg søker jobb? Og da bare ta sjansen på at det faktisk går bra? Men dette er noe jeg aller helst vil unngå. Men er det egentlig flere muligheter? Som du sikkert ser så er jeg ganske usikker på hvordan dette gjøres. Jeg vil også, om mulig, ikke kontakte nav for hjelp. Jeg vil prøve å ordne dette selv, om mulig:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det finnes nok ingen fasitsvar for hvilken rekkefølge du bør gå fram i her. Personlig ville jeg imidlertid absolutt først søkt ledige jobber på stedet der du vil flytte. Uten jobb vil det være vanskelig å finne utleiere som vil leie deg leilighet, og du vil heller ikke få boliglån dersom du på sikt vurderer å kjøpe. Og hvordan skulle du klart å betjene utleieutgifter uten inntekt, selv om leieprisen er lav?

 

Du kan lete etter stillingsannonser i avisen og på nettet. Sjekk på nettsider som nav.nofinn.no og deltidsjobb.no om det finnes noen aktuelle stillinger du kan søke på. Ofte er imidlertid jobber for ungdom/unge voksne ikke utlyst på nett. Derfor bør du også henge opp lapper rundt omkring der du skriver at du er på jobbjakt, samt følge med på om det henger lapper i vinduer om noe sted de trenger flere ansatte. Fortell også alle du kjenner at du er på jakt etter jobb. Veldig mange får jobb gjennom kontakter og bekjente.

 

Du bør også orientere deg blant butikker og andre arbeidssteder der du tenker å flytte. Stikk innom aktuelle steder for en prat eller ring det stedet der du vil søke jobb. Spør etter daglig leder eller han/hun som har ansvaret for ansettelser. Presenter deg høflig og fortell at du er veldig interessert i å søke jobb hos dem. Spør om det er i orden at du sender en jobbsøknad og din CV. På den måten vil arbeidsgiver huske deg når du leverer søknaden. En del steder er det veldig mange som søker jobb, og da er det viktig å være den som skiller seg ut i søknadsbunken. Det lønner seg at arbeidsgiver allerede har snakket med deg og husker deg igjen.

 

 

Bruk god tid på å skrive jobbsøknaden, slik at du fremstår veldig motivert og egnet til å jobbe i akkurat denne bedriften. Her er noen tips til hva som må med i søknaden:

 

  • Hva er din motivasjon for å søke? Hvorfor vil du ha jobb akkurat der? Arbeidsgiver ønsker motiverte ansatte som er oppriktig interessert i jobben. Det er derfor viktig at du får fram hva du kan bidra med og hvordan. Beskriv motivasjonen din på en gjennomtenkt og oppriktig måte, slik at akkurat din jobbsøknad skiller seg ut i søknadsbunken. 

 

  • Hvilke erfaringer har du? Hvilke personlige egenskaper har du? Hvordan kan du bruke dine tidligere erfaringer i akkurat denne jobben? Du skal ikke ramse opp egenskapene dine. Derimot så skal du få fram hva erfaringene dine har lært deg og hvordan du kan bruke dem i denne bestemte jobben. Husk at alle erfaringer er nyttige erfaringer. Kanskje har du hatt arbeidsuke i butikk der du lærte mye om service og god kundebehandling. Kanskje har du sittet i elevrådet, der du lærte mye om samarbeid med andre og det å ta ansvar. Kanskje har du laget mye mat eller vasket hjemme, og har lært at hygiene og renhold er viktig. Få fram hva erfaringene dine har lært deg og hvordan de kan være til nytte i akkurat den jobben du søker. 


Du kan lese mer om hvordan man setter opp en søknad i artikkelen "Hvordan skriver man jobbsøknad" her på ung.no. Det er viktig at din søknad skiller seg ut i søknadsbunken. I artikkelen finner du både tips til søknaden og eksempel på en jobbsøknad.

 

I artikkelen "Hvordan setter man opp en CV?" så kan du lese mer om hva du må ha med i CV'n din og hvordan den skrives. Bruk skikkelig med tid på å skrive søknad og CV. Bedriftene får ofte inn utrolig mange søknader. De som velges ut og får komme på intervju er oftest de som har lagt ned en ekstra innsats i søknaden og CV. De skiller seg ut og arbeidsgiver får lyst til å vite mer om dem.

 

Trenger du hjelp med å skrive jobbsøknad og CV, eller du har andre spørsmål om jobbsøkingen så kan det være fint å kontakte JobbX. De hjelper ungdom med jobbsøking og har helt sikkert gode råd på veien til deg.

 

Du finner flere tips i artiklene under dette svaret, både om jobbjakt, boligjakt og økonomi.

 

Når det gjelder spørsmål om fremtidig boliglån for å kjøpe leilighet, bør du avtale et møte med banken din. Vær forberedt på at banken vil kreve at du har både fast inntekt og egenkapital for å få innvilget lån. Når det gjelder det å leie leilighet, vil det sjelden være mulig å få lån til slikt.

 

 

Lykke til videre, stå på!Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra