Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg tenke på hvis jeg vil flytte utenlands?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 19 år og jobber på båt, noe som gjør at jeg har en del fritid. Jeg jobber 3 uker, og har 3 uker fri. Jeg og kjæresten min tenker å flytte inn sammen, men han bor i Skottland. Vi har bestemt at vi skal leie en leilighet sammen i Skottland. Hva er mine neste steg? Melder jeg flytting, og hvordan gjør jeg det? Hva skjer med skatt, post, osv? Er det noen jeg kan/burde snakke med angående dette? Har lett mye på nett men finner lite, og foreldrene mine som jeg bor sammen med er heller ikke til særlig hjelp. Vil gjerne ha så detaljert hjelp som mulig slik at jeg vet at jeg gjør det riktig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mye å sette seg inn i når en skal flytte utenlands, og det er viktig at ting gjøres riktig, så det er flott at du ber om hjelp!

 

Det er et eget skjema for å få registrert ny adresse i utlandet .

 

Du må også melde flytting til posten.

 

I Skottland må du søke om oppholdstillatelse etter at du har flyttet dit, selv om du kan reise fritt inn på 3-måneders turistvisum. I de fleste land må du ha oppholdstillatelse for å få opprettet for eksempel bankkonto, eller tegne forsikring, så selv om du er ofte ute av landet og kan komme rundt 3-månedersregelen er det beste å ha permanent opphold.

 

Det å melde flytting og søke oppholds/arbeidstillatelse er også knyttet til spørsmålet om skatt og trygd/helseforsikring. Det er ikke så lett å gi helt konkrete råd når om dette  når jeg ikke vet mer i detalj hva slags ansettelsesforhold du har. Det er uansett best å ta kontakt med NAV og skattekontoret lokalt for å få hjelp til dette. Hvor du skal betale skatt, om du er medlem av folketrygden avhenger blant annet av hvem som er arbeidsgiveren din på skipet.

 

NAV har en artikkel om arbeidstakere på skip, det samme har Skattedirektoratet. Du kan lese artiklene og se om disse bestemmelsene gjelder for deg.

 

Ta kontakt med den britiske ambassaden i Oslo, de kan også gi deg tips til hva du må tenke på, og kjenner regelverket godt.

 

Håper dette er til hjelp, ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen

 

Eurodesk Norge 

www.eurodesk.no

www.facebook.com/EurodeskNorway

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra