Hopp til hovedinnholdet

Når kan en utleier si opp leieforholdet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har funnet ut at det er lovlig oppsigelse av leieboere når leietakerne eller nær familie skal bruke leiligheten, men hva vil nær familie si? Er det bare barn eller barnebarn, nieser, nevøer, søsken osv. også? For det er barnebarn som skal ta over leiligheten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Husleieloven oppstiller ulike årsaker til hva som kan være en saklig begrunnet oppsigelse. Om det er slik at utleier selv, eller noen i utleiers husstand (altså noen som bor sammen med utleier), skal bruke boligen er det en saklig grunn for oppsigelse. Om det er øvrige familiemedlemmer vil dette måtte vurderes særskilt om det er en saklig grunn. Ut fra rettspraksis vil jeg imidlertid gå ut fra at den begrunnelse at barnebarna skal bruke boligen vil være en saklig grunn for oppsigelse.

 

I oppsigelsessaker er det imidlertid slik at det ikke bare er begrunnelsen som skal vurderes. Man skal også se på konsekvenser det får for leieboer å måtte flytte, en såkalt rimelighetsvurdering. Utleiers begrunnelse skal dermed vurderes opp mot leieboers behov for eventuelt å bli boende - og retten skal foreta en helhetsvurdering. Momenter som kan gjøre at oppsigelsen blir funnet urimelig selv om den er saklig begrunnet, kan være at leieboer ikke har et annet sted å flytte til, at leieboer er for syk til å flytte osv.

 

Om du har mottatt en oppsigelse vil jeg anbefale deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med dette, eksempelvis Leieboerforeningen, og som kan gi deg en mer omfattende rådgivning enn det jeg får gjort i et svar her. Det er også slik at om du har lav inntekt vil du kunne få fri rettshjelp i oppsigelsessaker.

 

Du vil også finne mye informasjon om oppsigelse på Boligjegeren.


Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra