Hopp til hovedinnholdet

Hvordan etablere meg i boligmarkedet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsket å etablere meg på boligmarkedet, altså skaffe min egen leilighet. Jeg lurer på hvordan jeg bør gå frem for å ordne dette? Jeg ønsket å kjøpe for ca 1,5 til 2 millioner. Jeg har mulighet til å skadde egenandel på ca 10%. Jeg kommer til å studere parallelt mens jeg bor i leiligheten. Vanskelig å finne rette svar på nett.. Har dere noen tips?:) Tusen takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Finanstilsynet har pålagt bankene å ikke låne ut mer 85% av kjøpesummen for boligen. Dette innebærer at den som ønsker å kjøpe bolig må skaffe 15% egenkapital. Du skriver at du har ca 10% egenkapital. Det betyr at du enten må finne en rimeligere bolig enn du har tenkt, eller spare opp noe mer penger.

I tillegg til krav om egenkapital krever bankene at du kan dokumentere at du har en inntekt som gjør det mulig for deg å betale renter og avdrag på boliglånet, ved siden av fellesutgifter/driftsutgifter i boligen. Som student vil du normalt ikke oppfylle kravet til betjeningsevne hvis du ikke har en jobb som gjør at du tjener mye ved siden av studiene.

En løsning på dette kan være at foreldrene dine låner pengene sammen med deg og at de - med sine inntekter - garanterer for at lånet blir betalt. Når du er ferdig med studiene og har kommet i jobb, vil du kunne søke banken om at de fritar foreldrene dine fra sitt ansvar for lånet.

Dersom du ikke ønsker å blande inn foreldrene dine, kan en løsning være å kjøpe en borettslagsleilighet med ganske høy fellesgjeld. Hvis du klarer å skaffe nok penger til innskuddet, vil ingen foreta kredittvurdering av deg i forhold til betjening av fellesgjelden. Du bør imidlertid ikke kjøpe en leilighet med høyere fellesgjeld enn 75%. Du må forsikre deg om at borettslaget er medlem av en sikringsordning som gjør at enkelte andelshaveres mislighold av fellesutgifter ikke går utover de andre i borettslaget. Dette kan det være fare for hvis fellesgjelden er for høy (antatt over 75% av totalverdi). Det vil altså være behov for høyere andel egenkapital hvis du ikke ønsker å trekke inn foreldrene dine.

Dersom du har jobb ved siden av studiene og betaler skatt, vil BSU (Boligsparing for ungdom) være en veldig lønnsom spareform for deg. I tillegg til at du sparer skatt, vil du på sikt kunne opparbeide deg tilstrekkelig egenkapital ved siden av de pengene du allerede har tilgang til.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra