Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve full husleie når det er mangler i leiligheten?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg aner ikke om dette er noe dere kan hjelpe meg med men jeg prøver likevel. Jeg leier en leilighet hvor jeg ikke har vinduer på soverommet og mugg inne på badet. Nå skal jeg flytte ut, og ga beskjed en mnd før men oppsigelsestiden er på 2 mndr. Dette bryr jeg meg egentlig helt for jævlig lite om ettersom at husverten har fått skriftlig beskjed fra meg om at jeg har funnet mugg! Beskjeden fikk hun i desember 2012, da hun lovde at hun skulle få noen til å se på muggen men en gang hun kom hjem fra ferie. I januar begynte jeg å lete etter ny leilighet men først nå i april fant jeg en som var passende, og jeg sa ifra at jeg ville flytte ut. Problemet er at jeg har 100 gode grunner til å flytte ut, men husverten mener at jeg MÅ betale henne 23.900 kr før jeg flytter! Har hun lovt til å kreve en sånn sum av meg for en leilighet med et knust vindu (Det var slikt før jeg flyttet inn), Mugg (Skikkelig sort hårete mugg), soverom uten vindu i tillegg til oppsprukket tak? Jeg har nevnt alle disse tingene for henne flere ganger men nå sier hun at det er min feil at hun ikke har gjort noe, fordi jeg ikke maste nok, og at jeg hadde muligheten til å flytte tidligere! Jeg har også vært veldig mye syk i høst/vinter med tett og irritert hals, noe jeg tror er en bieffekt av å bo her men skal ikke si noe sikkert. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og trenger hjelp SNAREST! Takk på forhånd! Svar raskt, vær så snill!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er klart at flere av de forholdene som du ramser opp er det som kalles mangler, altså at leieobjektet ikke er slik som avtalt. At leieobjektet har mangler fører igjen til at man som leieboer kan kreve disse rettet av utleier, at man kan kreve prisavslag, og om manglene er alvorlig nok - at man kan bryte leiekontrakten.

For at man skal kunne kreve noe i forbindelse med mangler forutsettes det at man har reklamert, dvs. sagt i fra, om manglene. Ut fra hva du skriver ser det ut til at du har gjort dette for en tid tilbake.

Det du spør om, er om utleier kan kreve kr 23 900,- av deg før du flytter. Det er usikkert for meg hva denne summen dreier seg om, om det er husleie, depositum eller erstatning i forbindelse med arbeider eller noe helt annet. Ut fra hva du skriver kan det imidlertid se ut som om det er husleie du snakker om.

Du skriver at leiligheten nærmest er ubeboelig grunnt de mangler som finnes. Om dette er tilfellet kan det tenkes at du ville fått medhold i at dette er vesentlig mislighold, og i så fall at du kunne heve (bryte) kontrakten. I så fall er det svært viktig at du sender en skriftlig hevingserklæring til utleier. Hevingen må være skriftlig, og du må skrive hvorfor du hever kontrakten. Når du har gjort dette kan du flytte ut, og slutte å betale husleie. MEN, det som er viktig å være oppmerksom på, er at om du hever kontrakten er det du selv som har ansvaret for at du hadde rett til å heve kontrakten. Det er derfor viktig at du samler dokumentasjon som beviser kravet ditt. Om utleier ikke aksepterer hevingen kan det føre til en tvist i forliksrådet/Husleietvistutvalget, og der må du i så fall dokumentere kravet ditt. Om retten kommer frem til at du ikke hadde hevingsgrunn vil du bli ansvarlig for å betale leien, og eventuelle merutgifter til utleier.

Som du skjønner er det en skjønnsmessig vurdering om man har hevingsrett eller ikke. Før man eventuelt hever er det derfor svært fornuftig å søke juridisk bistand. Dette kan du eksempelvis gjøre ved å kontakte Leieboerforeningen, Juss-Buss, JURK eller andre.

 

 

 

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett