Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det så mye fokus på å la folk skifte kjønn?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hvorfor er der så mye fokus på å la folk skifte kjønn? Hvorfor er det ikke større fokus på å heller endre kjønnsroller og folks forventninger til kjønn. Ellers blir det jo slik at dersom en jente er maskulin eller leker med biler, betyr det at hun skal være en gutt. Og motsatt med gutter. Hadde det ikke vært mer inkluderende å la folk være seg selv, maskulin, feminin eller mitt imellom, i akkurat det kjønnet de er født i. (Da snakker jeg selvfølgelig ikke om folk som er tvekjønnede, eller hva d nå heter, for det forstår jeg) Hilsen en litt usikker ungdom

Besvart 21.02.2019 23:31
 

Svar
Hei

Når vi snakker om at noen ønsker å "skifte kjønn", så handler dette om at noen opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Noen opplever da også at de ikke passer inn i betegnelsen jente eller gutt, men heller noe midt i mellom.

Siden kjønnsidentiteten vår er en subjektiv opplevelse som sitter i hodet, så kan de ulike variasjonenene sammenlignes med en slags "brain intersex". Dette på samme måte som at kjønnskarakteristikaene våre kan betegnes intersex.

Når vi snakker om kjønn så er det viktig å skille mellom kjønnsidentiteten vår (opplevelsen av kjønn) og kjønnsuttrykket vårt ( kjønnsrollene). Selv om vi som samfunn løser opp i de stramme normene når det kommer til hvordan jenter og gutter "bør" se ut, så vil ikke dette nødvendigvis påvirke de av oss som opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel, og som har behov for å endre på dette.

For å forstå mer om dette med kjønn, vil jeg anbefale deg å lese nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" , samt kontakte ichatten.no.

Håper svaret var til hjelp for deg. Legger ved noen artikler som du også kan se på.

Lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar