Hopp til hovedinnholdet

Jeg irriterer meg over forskjellen på gutter og jenter

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurte på no. Jeg er en jente som bryr seg veldig mye om likestilling, og en ting jeg blir så irritert og sur av er det med gutte og jenteting. Som frks rosa og blå. Hvorfor skal lsm rosa være "jentefarge" og blå være "guttefarge". Også i butikkene er det en jenteavdeling og gutteavdeling. På gutteavdelingen er det blå, svart og skateboard som gjelder. Mens på jenteavdelingen er det rosa, enhjørninger og hjerter som gjelder. Når ble der så forskjellsbehandling. Barn skal få være seg selv, kanskje du er en gutt men liker kjoler. Da r det helt greit!! Jeg irriterer meg også over babyshower, hva om barnet ditt ble født som jente men etterhvert vil være en gutt eller omvendt. Jeg har også opplevd å bli krenka av gutter i klassen, mange har også blitt kalt stygge ord. Frks Hore og Bitch. Jeg har blitt veldig påvirka av Ea, Ella og Elisiv som sto for #MeToo i skolegården. Siden jeg er oppfatta av likestilling selv så er de store forbilder. Har masse mer og si, men ikke mer tegn.

Besvart 25.04.2019 23:15
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og presenterer tankene dine, og så flott at du er engasjert i dette. Det er du ikke alene om, og mange sitter nok inne med mange av de samme frustrasjonene som deg. Det er dessverre blitt en "trend" i samfunnet, som kanskje spesielt har utviklet seg de siste tiåra. For 20-30 år siden var det ikke i like stor grad vanlig med forskjell på gutte- og jenteklær, og kanskje henger dette sammen med at vi stadig blir rikere og mer kjøpekraftige, og dermed kan handle nye klær til barna hele tiden. Det er nok mange grunner til denne utviklinga, men som du sier - barn bør få være seg selv. 

Det er leit at du har følt deg krenka i klassen av guttene. De færreste mener nok det de sier, og for mange handler det bare om å tøffe seg for kamerater. Dette er så klart ikke akseptabelt, men dessverre er nok ikke guttene nødvendigvis modne og reflekterte nok til å forstå dette alltid. Da kan jo du gjerne ta på deg ansvaret og forklare for dem hvorfor dette ikke er i orden - slik som du beskriver at forbildene dine gjør. Pass på at du i en slik situasjon ikke hisser deg for mye opp, men prøv å forklare det på en ordentlig og saklig måte. Da har du større sjanse for å bli tatt på alvor.

Bruk dette engasjementet til noe positivt, og spre budskapet ditt videre, så vil du kanskje kunne bidra til å snu denne trenden som du beskriver. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnslikestilling i Norge

Jente med armene i kors (colourbox.com)

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner.

Les mer

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter for kvinner og menn. I dag har begrepet fått en utvidet betydning.

Les mer

Likestilling mellom kvinner og menn

Symbolene for kvinne og mann (colourbox.com)

Hva skal til for å minske forskjellene mellom kvinner og menn? Det finnes en rekke tiltak og lover for å sikre et mer likestilt samfunn.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar