Hopp til hovedinnholdet

Hvilken politisk side er jeg på?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt som er født i Norge av en utenlandsk moder. Lenge har jeg lurt på hvilken politiske side jeg egentlig er på. Det er ofte at man ikke finner de som mener det samme som meg i Norge. Mesteparten av de norske ungdommene jeg møter og får høre om er mot Trump og andre autoriteter. De er også veldig glad i likestilling og at alle skal ha likt mulig valg grunnet Etnisitet, Kjønn og rase. Det der greian. Det Jeg Mener er at vi burde ha frihet og et fritt marked. Så jeg tenker jeg er en kapitalist. Jeg syntes også jeg er en Konservativ kar når jeg ikke synes at Homofili og Feminisme promoteres sånn som det gjøres idag. Jeg føler meg ikke rasistisk, men jeg mener at alle raser har en forskjell og at ingen kan bli tvunget til å være like. F.eks tenker man i gjennomsnitt syntes jeg Tyskere er gjerrige men er kvalitetssikre, øst-asiatiske majoriteter har en mangel på sosial antenne, men er arbeidsomme. Mine spørsmåler: Er jeg rasist? På hvilke politisk sider er jeg på? Homfob?

Besvart 06.05.2019 14:35
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det kan være ganske komplisert å finne ut hvilket politisk parti man har mest til felles med. Å velge politisk side kan virke enklere, men det er mange enkeltsaker som ikke hører med til en politisk "side". Det er heller ikke sånn at politisk side er det samme i alle land. For eksempel er ikke forskjellene mellom demokratene og republikanerne i USA de samme som mellom venstresida og høyresida i norsk politikk.

Hvis du vil finne det politiske partiet i Norge som passer best til dine meninger kan du prøve en av valgomatene som finnes på Internett. Nrk har en fra stortingsvalget i 2017, det samme har TV2. På Stortingets egne sider kan du også lese mer om venstresida og høyresida og hvordan de ulike partiene plasseres i forhold til et tenkt sentrum. At du ønsker frihet og et fritt marked trenger ikke nødvendigvis bety at du er kapitalist, selv om det er er en viss sannsynlighet for det. For eksempel vil de fleste grupperinger hevde at de er for frihet, selv om man legger ulike ting i begrepet. Et fritt marked vil nok både liberalister og kapitalister være for.

Når det gjelder likestilling og like valg/muligheter på bakgrunn av etnisitet, kjønn, seksuell legning osv så har vi faktisk lover som skal hindre diskriminering. Det kan du lese mer om på aldrimer22juli.no, her eller her. Der kan du også lese mer om fordommer. Fordommer er for eksempel det å mene at tyskere er gjerrige og kvalitetssikre, øst-asiater mangler sosiale antenner og er arbeidsomme osv. Fordommer gjør gjerne at man glemmer at mennesker har mange likhetstrekk som har lite med bakgrunn å gjøre, og at man kan være veldig forskjellige selv om man har ganske lik bakgrunn. 

Det er helt umulig ut fra hva du skriver å svare på om du er rasist eller homofob, eller å vite hvilken politisk side du tilhører. Fordommene dine kan være rasistiske, men det trenger ikke bety at du er rasist. En enkel definisjon på rasisme er rettferdiggjøring av negativ forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper med utgangspunkt i deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse og bakgrunn. Det kan du lese mer om her. Det som er pussigst når det gjelder homofobi er hvordan noen mennesker synes det er truende hvilken seksualitet andre har. Ingen har noe med hvilken seksuell legning du har så lenge din seksualitet ikke er til skade for andre. På samme måte har ikke du noe med hvilken seksualitet andre har.

Noen ganger kan det hjelpe mot fobier å lære mer om det man er redd for. Hvis du leser mer om Trump kan det hende du liker ham bedre, eller det kan hende at du liker ham dårligere. Uansett kan det være bra å diskutere både med folk man er enige med og folk man er uenige med. Sannsynligvis vil du oppdage at ingen kan være 100% enige i alt, uansett hvilken side man tror man tilhører.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Er du politisk engasjert? Bli med i et ungdomsparti

Sandra Borch (Sp) på talerstolen i Stortingssalen (Foto: Stortinget)

Ungdomspartiene er en viktig arena for deg som vil engasjere deg i politikk. Her møter du andre unge som deler ditt politiske syn, og du kan være med å bestemme hva partiet ditt skal jobbe for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar