Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg utdanner meg til lege i utlandet, kan jeg jobbe i andre land enn der jeg har studert?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal bli lege. Skal gå på med school i USA eller Australia, men det er viktig for meg når jeg velger jobb at jeg kan flytte til utlandet. Spørsmålet mitt er; kan jeg, som lege, flytte til og bo i andre land med utdanning fra andre land enn det landet jeg skal flytte til så lenge jeg først lærer meg språket. Eller kan jeg jobbe i et internasjonalt sykehus? Jeg tror det finnes ihvertfall....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 15!

Ulike land vil ha ulike regler for godkjenning av utenlandsk medisinsk utdanning. I Norge er det slik at for å få godkjent utenlandsk helsefaglig utdanning, så må du ha autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK).

Utdanning fra EU/EØS regnes etter EUs sektordirektiv for leger, for å være sidestilt med norsk medisinutdanning. Det betyr at har du blitt autorisert lege innen EU/EØS så vil det nok være mulig å kunne få jobbe andre EU/EØS-land med denne utdanningen, gitt at du kan språket.

Har du utdanningen din fra land utenfor EU/EØS må du ta en eksamen, OSCE-test, arrangert av Universitetet i Oslo. Din utdanning må være faglig jevngod med den norske medisinutdanningen, før du kan søke om autorisasjon i Norge. Hvordan det er med å få godkjenning av medisinutdanning fra f.eks. USA eller Australia for så å jobbe i andre land, er jeg dessverre ikke sikker på. Du bør i såfall kontakte helsemyndighetene i det landet du er interessert i å jobbe i for å forhøre deg om hvilke regler som gjelder.

Generell info om medisinutdanning i utlandet finner du her. Se linker til infosider om mange land til høyre i margen på den siden.

 

Lykke til! :)

 

 

 

 

ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Europa og verden
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om europa og verden