Hopp til hovedinnholdet

arrangerte skolen en lovlig skoletur?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 18 år, og har nettopp vært på en avsluttende to ukers skoletur til Tanzania. Reisen var fin, men det var noen ting som skjedde som jeg lurer på om var forsvarlig sett fra et sikkerhetsmessig perspektiv. Hovedspørsmålet dreier seg om at vi ble sendt ut på "homestays" til foreldreløse, afrikanske ungdommer i regnskogen – i grupper på 2 og 2 personer. Dette var høyt oppe i fjellene, med nesten uframkommelige veier og ingen eller lite infrastruktur. Reisen var først omtrent 2 timer med SUV ut i regnskogen, før man måtte gå i mørket en halvtime. Vi skulle opprinnelig være der vi ble utplassert (langt unna alle andre) i 3 netter, men måtte dra hjem etter 1 pga. ekstremt dårlig hygiene, lite eller ingen aktivisering og store kommunikasjonsproblemer (eg. ingen snakket engelsk i særlig grad). Bilen holdt for øvrig på å kjøre utfor en skrent på vei tilbake (uten oss i), vi ble matforgiftet, det var en skorpion på doen og det fantes ikke noe sikkerhetsnett. Er en slik tur lovlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som at du har vært på en risikofylt, opplevelsestur. Hvorvidt skolen gjorde noe ulovlig, er umulig for meg å svare på. Det kommer bl.a. an på hva du skrev under på og godtok om reisen før du reiste. Det kommer an på hva skolen påtok seg av ansvar og forsikring, og hva du selv aksepterte at du skulle være med på. Det høres også ut som at en del av hendelsene var uforutsigbare, og det var kanskje umulig å ta høyde for på forhånd.

Det er ikke mulig for meg å gi deg noe ja eller nei-svar. Jeg vet heller ikke helt hva det er du ønsker å oppnå. Det er sikkert lurt å ta opp dette med skolen, og sørge for at turen blir ordentlig godt evaluert slik at skolen kan sikre at neste tur blir bedre gjennomført.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Europa og verden
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om europa og verden